Шеста ефективна присъда за бивш военен шеф

Пловдивският военен съд осъди на 3 години и 10 месеца затвор бившия директор на ТД „Социални дейности“ на Министерство на отбраната във Варна Димитър Илиев.

Присъдата е за присвояване на парични средства – 56 861 лв., собственост на Министерство на отбраната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Заедно с Димитър Илиев обвинен и осъден е и Милен Ангелов. Двамата са извършили и документни престъпления, с които са улеснили присвояването.  Използваните документи отразявали отчетени, но в действителност неизпълнени строително монтажни работи и други дейности.

Димитър Илиев разпоредил превеждането на паричните средства по сметка на юридическо лице, изпълнител по обществена поръчка, а Ангелов, който бил упълномощен да се разпорежда с банковите сметки на тази фирма, теглил паричните средства, преведени от ТД - Варна при ИА „Социални дейности на Министерство на отбраната". 

Освен ефективната присъда, Димитър Илиев е с наложена конфискация на част от имуществото му - ½ идеална част от апартамент в курортния комплекс „Св. Св Константин и Елена".

Наказанието на Милен Ангелов е лишаване от свобода за срок от 3 години и три месеца, при първоначален „общ режим“ на изтърпяване. 

Илиев и Ангелов са лишени от право да заемат държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково - материални средства за срок от по четири години. 

Димитър Илиев е осъден по още 5 дела на различни срокове лишаване от свобода за присвоени средства на МО, в общ размер над 1 100 000 лв. 

През месец декември на 2016 г. има влязла в сила присъда от 6 години лишаване от свобода, която следва да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален „строг режим“.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини