"Медиана": Българите масово подкрепят обвиненията срещу ексминистрите Трайков и Дянков, срещу Прокопиев, Овчаров, Пеевски и Тотев

Повдигането на обвинения от Прокуратурата срещу бивши и настоящи министри и хора, свързани с политическата власт се подкрепя масово от избирателите. Това сочат резултатите от социологическо изследване на Агенция "Медиана" във връзка с обществените нагласи към дейността на Прокуратурата във връзка с обвиненията срещу редица бивши и настоящи министри от различни политически партии.

Най-силна подкрепа получават обвиненията, свързани с енергетиката - срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев (EVN) и срещу Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев (за АЕЦ Белене). Вероятно тук отражение дават и вече пристигналите високи сметки за електричество за декември (в които, голяма част от потребителите привиждат и своето плащане за злоупотреби с енергетиката.)

Повдигането на обвинения срещу Ненчев, Москов и кмета на Пловдив Иван Тотев също са масово подкрепени (над 60%). Считащите, че тези обвинения са необосновани и пресилени са по-малко от 20%.

Същевременно обществото е силно скептично както към Прокуратурата, така и към правораздавателната система като цяло. Огромната част от интервюираните (60%) считат, че, даже и да има събрани данни за престъпления и злоупотреби, съдът ще се опита да "смачка" делата и няма да има осъдени.

От тази гледна точка активността на Прокуратурата започва да изглежда безсмислена - просто симулиране на активност ("Какво значение има какви обвинения се повдигат като пак няма да има осъдени!") Ако трябва да преведем всички тези данни в синтезиран вид, подчертават от "Медиана", то общественото мнение изглежда така: "Много добре е, че различни властници биват подгонени за злоупотреби. Но ще ви повярваме наистина, когато поне едно от тези обвинения издържи в съда!" или накратко - плах оптимизъм, съчетан с огромна доза скепсис синтезирано в добилият напоследък популярност израз "А дано, ама надали!"

Изследването е проведено по телефона на 17 и 18 януари сред 500 души над 18-годишна възраст в областите София, Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Монтана, Плевен, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини