Измериха скоростта, с която се разширява Вселената

Група учени от колаборацията H0LiCOW са определили стойността на константата на Хъбъл, като използвали наблюдения на изкривяването на светлината от отдалечени галактики. Определената от тях скорост на разширяване на Вселената не съвпада с другите резултати от измерванията ѝ, съобщи НАСА.

Константата на Хъбъл H0  (в (km/s)/Mpc), участва в Закона на Хъбъл и показва скоростта на разширение на Вселената. Измерва се всяка година. Най-точното измерване на константата на Хъбъл е от 2003 г., когато с помощта на спътника WMAP е установено, че стойността ѝ е 71±4 (km/s)/Mpc. През 2009 г. стойността, получена за H0 е 70,8 ± 3,2 (km/s)/Mpc.

Един мегапарсек е над три милиона светлинни години.

Резултатите, получени от данни от различни наблюдения и не са еднакви - стойността на константата варира от 68 до 73 километра в секунда на мегапарсек. За да решат този проблем, учените използвали телескопа Хъбъл, за да наблюдават как далечни галактики, които играят роля на гравитационни лещи, изкривяват светлината от още по-отдалечени квазари. При това около гравитационната леща се виждат няколко изображения обекта. 

Галактиките не изкривяват светлината по един и същи начин, затова някои от изображенията на квазара се появяват по-късно от другите. Квазарите променят яркостта си и по това може да се измери въпросното забавяне. Именно така била определена константата на Хъбъл, а стойността ѝ, определена по този метод е примерно 73 km/s/Mpc. Този резултат съвпада със стойностите, получени от други астрономи по наблюдения на свръхнови, но се различава от данните на космическата обсерватория Планк, която измерва космическия микровълнов фон - 68 km/s/Mpc. Според някои изследователи тази разлика е в рамките на статистичеката грешка. 

Технически нищо ново - няма разлика между новите измервания на HoLiCOW (H0 Lenses in COSMOGRAIL’s Wellspring, произнася се като Holy Cow) и разширяването на нашата вселена продължава. Но в науката е страхотна новина, когато два експеримента покажат същите резултати по съвсем различни начини.

Новите доказателства в този случай не водят до откритие. Вместо това, имаме повече доказателства, че може да има две различни стойности за разширяването на Вселената, и ние все още не сме сигурни защо е така.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    -
    -
    2 -1
    10:21, 27 яну 2017
    Кой е казал, че Вселената трябва да се разширява във всички посоки с еднаква и то константна скорост?
Последни новини