Британски войник се самоуби, за да не стане заложник на ИДИЛ

Британски войник сложи край на живота си по време на битка, за да избегне да стане заложник на терористите от "Ислямска държава". За това свидетелстват разкази на кюрдски бойци, цитирани от Би Би Си.

20-годишният Райън Лок от Чичестър в Западен Съсекс, починал на 21 декември по време на битка за крепостта на ИДИЛ в Сирия - Рака.

Лок бил доброволец в кюрдските въоръжени бойни сили (YPG).

Източниците на Би Би Си разказват, че кюрдски воини са открили Лок с огнестрелна рана под брадичката, което предполага самоубийство.

Пет бойци са попаднали под обсада на ИДИЛ в село Джа'бар и са показали изключителни умения, преди да бъдат убити.

След като телата били изтеглени, аутопсията доказала, че Лок се е самоубил, за да не бъде взет от терористите за заложник.

Докладът доказва, че Раян е опрял пистолета си в брадичката и е стрелял.

Активистът за Правата на кюрдите Марк Кембъл, от KurdishQuestion.com, каза пред Би Би Си: "Няма думи, които да опишат каква храброст се изисква, за да предприемеш такова действие. „Ислямска държава“ загуби като се опита да отвлече Раян. Вярвам, че той заслужава най-високата военна почест за тази изключителна смелост, проявена в лицето на такъв варварски враг".

Лок, който е бил готвач в родината си, отпътувал към Сирия през август миналата година, като казал на приятелите и семейството си, че отива на почивка в Турция.

По-рано във вторник, тялото му е транспортирано в Ирак, за да бъде подготвено за откарване във Великобритания.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини