Герджиков: НПО-та да направят Изборен борд веднага

Обръщам се към неправителствените организации с активно отношение към демократични и честни избори с призив да сформират час по-скоро граждански Изборен борд.

Това се казва в призив на служебния министър-председател Огнян Герджиков, съобщиха от правителствената информационна служба.

По думите му тази успешна практика, осъществена по време на предишните два служебни кабинета, може и трябва да бъде продължена.

В обръщението на Герджиков се казва още: 

"Гражданският сектор вече заяви в публичното пространство желанието си за предсрочните парламентарни избори да бъде сформиран Изборен борд и аз подкрепям напълно тяхната амбиция. 

Убеден съм, че неправителствените организации, които наблюдават отблизо изборните кампании и изборите в последните две десетилетия, имат експертизата и гражданската мотивация да партнират на институциите и на българските граждани в желанието им изборите да бъдат честни, прозрачни и проведени по всички законови правила". 

Според служебния премиер нашият неправителствен сектор е достатъчно силен и напорист, за да не оставя ангажираните с изборите институции да се бавят или да неглижират отговорностите си. В много случаи именно гражданските сдружения са помагали на институциите по-добре да работят за целите на демокрацията и обществото, допълва той.

"Приоритет на служебното правителство, ясно зададен и от Президента, е провеждането на изборите в спокойна и сигурна обстановка, при спазването на закона. Правителството вече разпредели ангажиментите в рамките на своята структура, вицепремиер бе определен да отговаря за цялостната организация и провеждането на изборите. Нашата амбиция е да се справим със задачата по най-добрия начин", се казва още в изявлението. 

Герджиков подчертава, че решението на ВАС да бъдат осигурени машини  за гласуване във всички изборни секции налага допълнително усилие. Затова се обръща към неправителствени организации да сформират граждански Изборен борд и подчертава, че при необходимост правителството може да окаже техническа помощ на този борд.

"Избирам да разпространя своя апел чрез българските медии в желанието си той да достигне до всички граждански организации и никоя да не се почувства изключена", завършва Герджиков.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини