Закон дава възможност Тръмп да свали санкциите срещу Русия

Група американски сенатори, водени от републиканеца Линдзи Греъм, внесе законопроект, който ще позволи на президента Доналд Тръмп да взима еднолично решение за отмяна на санкции срещу Русия, съобщава БНР.

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър отказа подробен коментар, но напомни, че Съединените щати са въвели "два комплекта санкции" - след анексирането на Крим и във връзка с конфликта в Източна Украйна.

Спайсър посочи, че санкциите заради Крим ще бъдат премахнати само след като полуостровът се върне на Украйна. Прессекретарят обаче не коментира възможността за отмяна на другия пакет от ограничения.

В същото време след бурни дебати и при яростна опозиция от Демократическата партия Сенатът утвърди сенатора Джеф Сешънс за министър на правосъдието и генерален прокурор. Битката около кандидатурата му се води седмици наред и завърши с вот от 52 срещу 47 гласа в негова подкрепа. Това е съотношение, което почти съответства на партийното разделение в горната камара на Конгреса.

Според демократите, Сешънс, смятан за един от най-консервативните сенатори, е твърде приближен на президента Доналд Тръмп и няма да има справедливо отношение към мигрантите, малцинствата и правото на жените на аборт.

Освен това е привърженик на съкращаването на данъците и държавните разходи и яростен критик на външната политика на предишния президент Барак Обама.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини