НАСА създаде чип, годен да работи на Венера

НАСА разработи компютърен чип, който може да работи поне три седмици в атмосферните условия на Венера - с високо налягане и температура над 460? по Целзий.

Това предадоха ТАСС и БТА, позовавайки се на изследователския център "Глен". От там уверяват, че още никой не е правил електронни схеми за работа в такава среда, които да издържат дълго време.

Основният проблем са високата температура и агресивната химическа среда. За да се справят с него, учените използваха силициев карбид вместо стандартната силициева основа при изработката на чипа. За окабеляването на процесора е послужил танталов силицид.

Процесорът издържа изпитанието при пресъздадените условия на втората планета от Слънчевата система, които бяха проведени за период от три седмици.

Той работеше непрекъснато в продължение на 521 часа при температура около 460 градуса Целзий и налягане от 95 килограма на квадратен сантиметър.

В историята на опитите за проучване на Венера от 1961 г. от Земята са изпратени 27 космически апарата, 19 руски и шест американски. Последно от СССР там беше изпратен "Вега 2" през 1985 г.

Коментари в сайта

Последни новини