ЕС и МВФ се разбраха за дълга на Гърция

Кредиторите от еврозоната и Международният валутен фонд са постигнали споразумение за обща позиция, която да представят пред Гърция.

Това заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от агенция Ройтерс и БТА. 

Официалният представител на финансовите министри от еврозоната съобщи в Хага, че за по-късно в петък е насрочена среща между кредиторите и гръцкитe официални представители. Налице е съгласие да представим единна позиция на гърците, посочи той и добави, че все още не е ясен резултатът от предстоящата среща, тъй като не е ясно дали Атина ще приеме направените от кредиторите предложения. 

Агенция Блумбърг също цитира Дейселблум да казва, че се надява на прогрес по въпроса за Гърция на днешната среща. Той отбеляза, че първото голямо изплащане на средства за Атина е панирано за лятото, така че аз няма чувството за някакъв фатален срок или за някаква кризисна атмосфера. 

Постигането на единна позиция между правителствата от еврозоната и МВФ представлява истински пробив с оглед на техните големи различия в продължение на месеци относно това какъв да бъде размерът на първичния излишък Гърция през 2018-а година и в продължение на следващите години, както и по важния въпрос за облекчаване на гръцкия дълг. 

Именно тези различия досега пречеха на усилията за предоставяне на по-нататъшно финансиране за Гърция според трета спасителна програма за страната.

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини