Бюрократична България: На 50 души по чиновник

В България има общини с изумителна гъстота на чиновници. Например в Ковачевци, Бойница, Макреш на 1000 души население се падат по 20 и повече общински служители, отбелязва анализ на Института за пазарна икономика.

За сравнение - в общини отличници като Добрич, София, Перник, Казанлък на 1000 жители се падат само по двама бюрократи.

"Продължаващият спад на населението в редица райони на страната води до все по-фрапантни съотношения между размера на общинските администрации и броя на обслужваното от тях население", посочват от ИПИ, като се позовават на данни, предоставени им от Министерството на финансите.

Оказва се, че в големите общини няма тежки диспропорции, но в някои от най-малките чиновниците са прекалено много на фона на оредяващите обитатели. В тези населени места икономиката обикновено е зле и на практика местната администрация се явява един от най-големите работодатели. Много местни хора си изкарват заплатата на общинска служба.

Данните на МФ показват, че най-скромни са администрациите в Добрич, Бургас, София и Русе - под двама служители на 1000 души население. Подобна е ситуацията и в останалите големи областни градове. А на другия полюс живеят общини като Трекляно в област Кюстендил, където при население от 889 души 35-има са общински служители. Близо до този своеобразен рекорд са Бойница, Видинско (с 1143 жители), Ковачевци, Пернишко (1760), и Макреш, Видинско (1438), където на 1000 души се падат над 20 чиновници.

Прави впечатление, че много от общините с несъразмерно голяма местна администрация са в Северозападна България. Освен Бойница и Макреш са Кула, Ново село, Грамада и други. Диспропорциите са почти задължителни там, където върви обезлюдяване и възможностите за работа са оскъдни, пише "Сега".

Данните налагат ясен извод - макар че териториално-административната реформа в момента не е на дневен ред, тя няма как да бъде избегната в близко бъдеще, коментират авторите на анализа.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини