Хампарцумян зове: Да влезем в еврозоната

За възможно по-бързо влизане на България в еврозоната призова в интервю за Investor.bg главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

По думите му страната ни е изконсумирала значителна част от негативните ефекти от присъединяването към една такава обща валута, след като е въвела валутния борд преди 20 години. Същевременно, "бидейки само с малкото си пръстче там през фиксирания курс, не успяваме да ползваме значителна част от преимуществата. Винаги съм бил убеден, че колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре".

"Там не са само цветя и рози, но това е печат за качество на българската икономика и администрация, на държавата като цяло. А и не виждам в момента политически продаваема алтернатива на еврозоната. Мога да прибавя още един аргумент в тази полза. Ако нямаме фиксиран курс и не сме в еврозоната, това означава, примерно, валутният курс на лева да се определя от четири-пет човека, които чрез него да провеждат монетарни политики и да определят икономиката. Последният път, когато сме го правили, завърши с катастрофа. Сещате ли се за имената на четири-пет човека, на които ние ще имаме публично доверие, които в петък ще се събират и ще определят курса в понеделник? Имам и по-сложни аргументи в полза на влизането в еврозоната", пояснява в интервюто си за финансовия сайт банкерът.

Според него технически финансовата и икономическата криза е свършила, когато бившият финансов министър Симеон Дянков твърдеше, че е свършила. Но по думите на Хампарцумян растеж между 0,5 - 1% в българския контекст не може да се усети "на улицата".

"Малкият процент се усеща само от най-активните хора – собственици на фирми, скъпо платени професионалисти, мениджъри. Когато стигнем до 3% - 4% икономически растеж и нагоре, това дава основание за потребителско доверие и икономически оптимизъм сред по-широк кръг от хора. От тази гледна точка можем да кажем, че 2016 година е краят на кризата или по-скоро е период на растеж, който се усеща от повече хора", добавя той.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    12 0
    11:18, 13 фев 2017
    "УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян"

    този човек мрази България.Без морал и човешки ценности.

  • 2
    12
    123
    6 0
    20:59, 14 фев 2017
    Най големия миризлив арменски боклук.Този човек е виновен за високите лихви в България.Годишната му премия за 2016г е 4.5 МИЛИОНА ЛВ. Дали мисли за българите или за чуздоземните си началници.Най големия българомразец.Пълен боклук не го слушайте.
Последни новини