Срам във ФСГ от спин-теста, зам.-директорът дава пример

    Ученици от Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ демонстрираха явен срам да се изследват превантивно срещу спин. Инициативата за безплатно тестване е втори етап от националната антиспин кампания и е организирана от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Днес мобилният кабинет с лаборанти е позициониран в медицинския кабинет във Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“. Оказа се обаче, че по-голяма част от учениците се срамуват да си направят изследвания и до около 11 часа никой не беше минал през кабинета. При многократни предложения за тестване срещу ХИВ, младежите се изчеряваха и срамежливо отказваха. Други пък бяха категорични, че нямат притеснения и основания за такова изследване. „Ние сме още малки, нямаме нужда“, заяви 10-класничка, която си скри лицето с яката на якето.

    Най-смела се оказа нейна връстничка, която от чисто любопитство седна на стола за тестване срещу спин. „За първи път се изследвам. Нямам притеснения, но е добре дори и младежите да се изследват“, обясни гимназистката, която остана пред медицинския кабинет в школото да дочака резултатите. Те излизат в рамките на 15-20 минути, обясниха здравните служителки.

    Мобилната лаборатория ще остане във ФСГ до края на учебните часове днес. Сред мераклиите да се изследва е и зам.-директорът на гимназията Станко Станкев, който обясни, че ще отиде до медицинския кабинет малко по-късно през деня. „Всяка година се изследвам“, каза Станкев, който поясни, че не го е направил до този момент заради ангажименти и срещи с родители. Негови колеги приветстваха идеята му, тъй като смятат, че с това той дава личен пример на учениците в превенцията срещу ХИВ/СПИН.

    Това е последният ден от антиспин кампанията на РЗИ-Хасково. Вчера от инспекцията са раздавали презервативи и печатни материали. Инициативата е по повод отбелязването на „Свети Валентин – Ден на влюбените”. Безплатни изследвания имаше и в Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, където се тестваха 23 ученици.

    По данни на националната статистика до ноември 2016 г. регистрираните носители на вируса са 2460 в страната, като новите случаи с хив-инфекцията са 193-ма. По-голяма част от ново регистрираните са мъжете, които са 4 пъти повече от жените. Половината от новите случаи са открити при изследване в Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Анализите показват, че се увеличава броят на заразените с вируса по полов път. Те представляват около 50% от новите случаи, а останалите са по кръвен път.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Бе
      безмислени акции
      27 -3
      12:57, 15 фев 2017
      Защо в училището, по добре в циганската махала. Сега покажете резултатите намерихте ли някой заразен или се занимавате с безмислени неща. Имам предложение да отидете и до ОББ (Малкия бизнес център). И там имат нужда от това изследване, ама учениците ....само се намирате на работа
    • 2
      ОП
      О паааааааааа
      15 -4
      13:36, 15 фев 2017
      Но този зам.директор не е кой да е. Той все пак е Станко Станкев - сериозен, отговорен македонец!
    • 3
      Къ
      Къци
      21 -2
      13:56, 15 фев 2017
      Наш Станко голям магьосник бил,хем е в Англия с ученици хем днес дава и проби за спин. СМЯХ В ЗАЛАТА
    • 4
      До
      Дон ТИТО
      18 0
      14:33, 15 фев 2017
      Защо притеснявате децата,глупаци такива,защо в училище,как мислите че се чувстват те,помислихте ли?
      Защо не направите това в ОБЛАСТНА УПРАВА,в ОБЩИНАТА ???
    • 5
      Az
      az
      4 0
      16:12, 15 фев 2017
      Срам ги е,защото ги снимате,елементано!
    • 6
      Ne
      Nemesis
      4 -1
      16:16, 15 фев 2017
      Психологическа война (все още остава война) или това е "Събиране на данни на кръвни проби"?

      Или и двете?
    • 7
      Аз
      аз ли полудявам
      20 -1
      16:31, 15 фев 2017
      На мен ли ми се струва или целия свят е полудял? Имам чуството че всички са се втурнали да отчитат дейности лишени от смисъл. Едни луди тестват за спин деца в нормално училище - нали не е нормално точно там да има спинозни! Други луди санират в най-големите студове - цяло лято се оправят документи, а се бърза да се санира в най-големия студ. Кажете ми какво става, трошат се пари на поразия а нещата не бива да се правят така! Е, само на мен ли ми се струва откачено, кажете ми
    • 8
      ИА
      И аз ли полудявам?
      9 0
      17:35, 15 фев 2017
      Пълна дезинформираност.... Е, как да продължавам да вярвам на "новините" в този сайт, след като от миналия петък г-н Станкев е в Англия и няма как да бъде интервюиран днес във ФСГ....

      Цитат: "Мобилната лаборатория ще остане във ФСГ до края на учебните часове днес. Сред мераклиите да се изследва е и зам.-директорът на гимназията Станко Станкев, който обясни, че ще отиде до медицинския кабинет малко по-късно през деня. „Всяка година се изследвам“, каза Станкев, който поясни, че не го е направил до този момент заради ангажименти и срещи с родители" ???.
      • Не
        Незапознат
        4 0
        00:25, 16 фев 2017
        Брей този човек много често взе да се дъни.Е,в случая го издъниха и то със стара станала емблематична негова снимка.Когато ръсеше ''обяснения'' че парното не работи заради ВИК авария.Ето сякаш и сега казва:'Какво да правя,случи се.
    • 9
      Ки
      КИКИ
      7 0
      18:12, 15 фев 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • 12
        1235
        1 0
        08:45, 16 фев 2017
        В случая издънката е на медията, като поднася невярна информация
    • 10
      Сл
      Случаен
      7 0
      18:15, 15 фев 2017
      Скъпи другари, не е нужно да си имал сексуално рисково поведение за да си направиш тест за ХИВ/СПИН. Идеята на тези кампании е да се вменят нагласи, предимно, у младите хора - редовно да следят своя ХИВ статус. Да знаят как да ес предпазват освен от полово предавани инфекции, така и нежелана бременност. Правийки си теста, ставаш съпричастен в глобалната борба срещу ХИВ/СПИН. Ако сте забелязали броя на хив-позитивните лица у нас расте с бързи темпове. Огромен процент от случаите са открити точно по време на такива кампании и все лица, които не са и очаквали да се случи точно на тях. И не на последно място ХИВ/СПИН има много повече извън цигански гета и подобни акции далеч не са безсмислени. Безсмислена и безкрайна е човешкото невежество и злорадство!
    Последни новини