Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит

За купуването на всяко второ жилище от по-високия сегмент през миналата и от началото на 2017 г. са използвани пари накуп. Това сочи проучване на пазара на голяма посредническа компания, която отчита спад на този вид сделки, спрямо минали години.

През 2013 г. те са били около три четвърти, а през 2015 г. - около две трети.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, обикновено в брой, със собствени средства се плащат купуваните скъпи имоти с инвестиционна цел. По думите му, цитирани от "Монитор" в средно високия сегмент теглените ипотечни кредити са между 80 000 и 140 000 евро, а във високия - от 200 000 до половин милион евро.

"Предпочитаният срок на изплащане е от 15 до 20 години и е по-кратък от масовите ипотеки (40 000 - 60 000 евро), които се най-често се сключват за над 20 години. Обикновено жилищни заеми за скъпи имоти теглят хора с добри доходи, които могат да си позволят по-висока месечна вноска и предпочитат да не ги изплащат дълго време и така пестят от лихви".

Според Тошев по-голямата част на покупките на жилища от по-високите сегмент е за повишаване стандарта на живот.

"Хората вземат апартамент с по-големи помещения, на по-хубаво място и по-качествено строителство", допълни кредитният консултант.

Според проучване делът на сделките с инвестиционна цел в затворените комплекси на София остава стабилен около 29 %.

Брокерите в столицата отчитат още нарастване на търсенето и сключването на сделки с недостроени апартаменти във високия и средно високия клас комплекси. Причината е, че заради повишения интерес на пазара има по-малко предлагане на качествени имоти. За последните 2 години има нарастване на тези покупко-продажби от 37% на 57% от общия обем.

Купувачите обикновено предпочитат апартаменти с 2 и 3 спални, като жилищата с прилежащи дворни пространства се нареждат сред предпочитаните в затворените комплекси. Търсят се предимно апартаменти, които се характеризират с качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, налична инфраструктура, бърз и удобен достъп. Жилищата с 2 спални се придобиват срещу суми между 160 000 и 175 000 евро, а средната цена на самостоятелна къща в затворените комплекси е около 360 000 евро.

За последните 3-4 години се наблюдава и свиване на разликата между офертна и покупна цена на скъпите жилища, която спада от 11% през 2013 г. до едва около 3% през 2016 г., отчитат брокерите През миналата година цените в сегмента са се увеличили с 9%, като номиналната стойност обикновено е в диапазона между 900-1550 евро на кв. м.

В отговор на повишаващото се търсенето и ръстът на цените в сегмента, предприемачите в София са започнали строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г. Допълнително са обявени намерения за реализация на още 13.

Столичните брокери прогнозират ръст на интереса към имоти в строеж и през 2017 г., като търсенето ще се стимулира и от изгодните ипотеки, отпускани от банките. 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини