Шефът на Пентагона: Не сме в Ирак заради петрола

Американските военни не са в Ирак, "за да заграбват нечий петрол", заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който пристигна днес в Багдад.

Така при необявеното си посещение той се разграничи от идея, предложена от президента Доналд Тръмп, която стресна иракските лидери, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Мисля, че всички ние в Америка си плащаме за газа и петрола и аз съм сигурен, че ще продължим да го правим и в бъдеще", каза Матис пред репортери, които го придружават по време на визитата.

Засега най-коментираното послание на Матис в арабската страна е, че САЩ няма да й вземат петрола.

В предизборната кампания Тръмп заяви, че САЩ е трябвало да сложат ръка на иракския петрол след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. На среща в ЦРУ през януари Тръмп отново повдигна въпроса: "Може би трябваше да вземем петрола. Но нищо. Може би ще имаме друга възможност."

След оспорвани ходове на Тръмп

Запитан дали заплахата за заграбване на петрола е в дневния ред на визитата му в Ирак, Матис категорично отрече.

Посещението на Матис съвпада с втория ден от офанзивата на иракската армия за прогонване на "Ислямска държава" от западната част на Мосул.

В същото време Пентагонът обмисля начини за ускоряване на кампанията срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Тези усилия обаче може да бъдат усложнени от заплахата на Тръмп за петрола и включването на Ирак в списъка на седемте мюсюлмански страни, на чиито граждани бе забранено да пътуват в САЩ. (Забраната още не е в сила поради решение на съда.)

Двете действия подразниха Ирак и подтикнаха някои депутати да поискат от премиера Хайдер Абади да ограничи сътрудничеството със САЩ, припомня АП.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини