Осъдиха рецидивисти, пребили жени при обир

Трима рецидивисти от Шумен са осъдени с ефективни присъди за обир и нанасяне на телесни повреди на жертвите, съобщиха от прокуратурата.

Радослав Ив. и Стефан М. бяха осъдени днес, 21 февруари 2017 г., от състав на Шуменския окръжен съд на по 6 години лишаване от свобода при първоначално строг режим.

Съучастникът им в грабежа - непълнолетният Станимир Сл., ще изтърпява наказание от 1 година и четири месеца ефективно в поправителен дом.

На 3 януари 2017 г. тримата влезли в дома на възрастна жена, за която Радослав и Стефан имали информация, че държи в дома си значителна сума пари и злато. Предложили участие и на непълнолетния Станимир, който приел, за да си набави средства.

Пред първоначално нароченото жилище обаче размислили, защото преценили, че има риск да бъдат заловени. Вместо това се насочили към дом на ул. "Шуменска крепост".

По информация на Стефан М. в къщата живеела възрастна жена с няколко болни момичета.

Със стълба се качили на терасата на втория етаж. Вратата се оказала незаключена и тримата влезли в коридора на жилището.

Стефан намерил дървена тояга в коридора на жилището. Шумът от действията им накарал възрастната жена да излезе от стаята и да провери какво се случва.

Тя била посрещната с удари по тялото и главата с дървената тояга, както и с ритници. В съседство живеела нейна роднина, която се притекла на помощ.

Тя била съборена на земята с удари по лицето. В стаята останали дъщерите на една от пострадалите жени, които били парализирани от страх от вида на тримата нападатели.

Не намерили ценни вещи и нападателите взели мобилен телефон със СИМ-карта и офейкали.

Съдебномедицинската експертиза на двете пострадали жени установила множество травматични увреждания, счупени носни кости и челюст, фрактура на скулната дъга, контузия на мозъка и хематоми. По лицето на едната пребита жена съдебните медици открили отпечатък от подметката на обувката на един от нападателите.

24-годишният Радослав Ив. е осъждан 5 пъти. Последната си присъда е изтърпял на 19 май 2016 г. Съучастникът му - 20-годишният Стефан М., е излязъл от затвора на 15 юни 2016 г. и е осъждан 9 пъти.

Непълнолетният е криминално проявен, макар да не е осъждан.

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини