Тръмп ще подкрепя азерския газ за Европа

Новата администрация на САЩ ще продължи да подкрепя проекта "Южен газов коридор", който е предназначен да транспортира азербайджански газ за Европа.

Това заяви днес в Баку специалната пратеничка по енергетика на Държавния департамент на САЩ Робин Дъниган на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, информира ТАСС, цитиран от БТА. 

Новата администрация на САЩ ще продължи да подкрепя проекта "Южен газов коридор" и енергийната сигурност на Европа, посочи представителката на Държавния департамент. По думите й това ясно се демонстрира от участието на представителите на САЩ в предстоящата утре в Баку трета министерска среща в рамките на консултативния съвет по проекта "Южен газов коридор". 

Алиев отбеляза, че по проекта е свършена много работа и той е близо до заключителната си фаза. 

По данни на министерството на енергетиката на Азербайджан в утрешната министерска среща за "Южния газов коридор" в Баку ще участват министрите на енергетиката на Грузия, Турция, Гърция, Албания, България и Хърватия, министърът на икономическото развитие на Италия, делегация на ЕС, представители на САЩ и Великобритания, както и международни финансови структури. 

Стойността на "Южния газов коридор" е над 40 милиарда долара. Той ще бъде с дължина над 3000 километра от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция, Албания. Основните му сегменти са Южно-кавказкия тръбопровод, Трансанадолския (ТАНАП) и Трансадриатическия (ТАП) газопровод. 

Плановете са първоначално по "Южния газов коридор" да се транспортират 16 милиарда кубични метра газ годишно. По-рано Алиев обяви, че Азербайджан планира да започне доставките на газ по коридора през 2018 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини