Георги Костов: И Герджиков ми оказа натиск, сезирах прокурор

Отстраненият главен секретар на МВР Георги Костов разкри, че и премиерът Герджиков го е притискал да подаде оставка, а министърът го заплашил с дискредитиране.

Вчера служебният кабинет поиска от президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването на Костов от поста, тъй като е установено, че при предишното управление е притискал полицейски шефове да напускат. Няколко часа по-късно държавният глава упражни правомощията си и вече МВР се управлява оперативно от и.д. главен секретар Георги Арабаджиев - досегашен заместник на Костов. 

Костов вече се оплака, че му е бил оказван натиск сам да напусне министерството и съобщи, че веднага е сезирал прокуратурата за това. Днес той разказа още подробности.

„Аз отказах да подам оставка, защото смятам, че изтъкнатият от служебния премиер и служебния министър мотив, че нямат политическо доверие към мен, е абсурден и антиконституционен. Служебното правителство трябва да е ангажирано единствено и само с провеждането на честни избори”, заяви той пред Нова телевизия. 

Той потвърди, че на 15 февруари, в 9.00 часа сутринта, министър Пламен Узунов го е извикал и му е заявил, че трябва да подаде оставка, тъй като държавното ръководство нямало доверие в него. Костов отговорил, че е професионален ръководител на МВР и не може да подава оставка заради политически съображения. 

"Тогава министърът ми заяви в прав текст, че ще стартира процедура по отстраняването ми и ще ме дискредитира. Той уточни как възнамерява да го направи – срещу мен ще бъдат подадени сигнали от настоящи и бивши служители, които да станат причина да бъда отстранен. На 30-тата минута след този разговор, входирах сигнал до прокуратурата, като съм описал заплахите”, разказа Костов. 

Той уточни, че до момента на подаването на сигнала му в прокуратурата, срещу него в МВР не е получаван или завеждан сигнал от настоящи или бивши служители. 

Последвало обаче ново обаждане.

В 12,10 часа на обяд ми звъни секретарката на министър-председателя Огнян Герджиков и ме свързва да говоря с него. Разговорът, с прехвърлянето, трая 50 секунди. Директно, без предисловия, г-н Герджиков ми заяви: "Нямаме политическо доверие във Вас, очаквам оставката ви до 14 ч. Аз категорично отказах", разказа още Костов, като подчерта, че това може да се провери в разпечатката от разговорите му. 

Малко по-късно - в 1 часа, той сезирал отново прокуратурата за оказания му натиск от премиера.

Вече бившият главен секретар коментира, че най-смешното е, че въпреки това, на другия ден министър Узунов заяви пред журналисти, че има доверие в него и продължават да работят заедно. 

"Останах крайно учуден и меко казано омерзен от двуличието", каза Костов.

По повод твърденията, че е оказал натиск на МВР-шефове да напуснат, той пък коментира: 

„Двама от тези служители в момента са подчинени на министъра на вътрешните работи. Единият от тях дори е заместник-министър. На останалите трима им предстои кариера в държавната администрация. Интересното е, че всички те са подали сигнал в един и същи момент”.

Герджиков: Как ще съм му искал аз оставката? 

Още вчера, след като Георги Костов съобщи, че според министъра премиерът е поискал неговата оставка, Огнян Герджиков коментира пред медиите: 

„Как ще съм искал аз оставката на Георги Костов?. Никога не съм бил в МВР, откъде да знам аз какво е правил той, че да му искам оставката?“. 

По повод твърдението на бившия премиер Бойко Борисов, че БСП се оптиват да купят изборите, като махат областни управители, а сега и главния секретар на МВР, Герджиков каза: 

„Много умен е този извод. Който го е казал е великолепен, може Нобелова награда да му се връчи“. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    5 -4
    13:08, 23 фев 2017
    Президента Радев като съученик на Жорко Дебелия Костов ,
    много добре знае че нашто момче си е просто и може да направи тоя резил :)))
    ...
    ************* може да потвърди думите ми :))
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      3 -3
      13:21, 23 фев 2017
      ************* може да потвърди, кокло е прост Кенанския Маймун...Толкова прост,че даже изпреварва по простотия прецедента на България--славяновския селяк Румен-Фърфърътката...
  • 2
    Мн
    Мнение
    7 -6
    13:15, 23 фев 2017
    Проследете действията на двете партии и ще забележите, че БСП винаги правят чистки и това им е стар подход.
    При ГЕРБ всички остават на работа, това им е минуса.
Последни новини