Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова обвинена за наводнението в Бисер

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняема Ирена Узунова, за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. в Хасково, като областен управител, не е изпълнила служебните си задължения, вследствие на което е причинила наводнение по непредпазливост /скъсване на язовирна стена на язовир Иваново/, от което е настъпила смъртта на осем жители на село Бисер - престъпление по чл. 335 ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство е установено, че обвиняемата не е изпълнила задълженията си по чл.64 ал.1 във връзка с чл. 6 от Закона за защита при бедствия и аварии, според който като областен управител е трябвало да организира и контролира изпълнението на превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия. Тази превантивна дейност се извършва с цел намаляване на риска от бедствия, като включва - анализ и оценка за тях, установяване на критичните инфраструктури и обектите им, мерките за намаляване на уязвимостта им и превантивен контрол.

Установено е още, че Ирена Узунова не е изпълнила задълженията си по чл.138б от Закона за водите, според който при спор за собствеността на язовира областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация.

Към момента на наводнението в Бисер между община Харманли и Министерство на отбраната е имало спор за собствеността на язовир Иваново, тъй като един от парцелите под язовира е бил актуван като собственост на Министерството на отбраната, а други два - на община Харманли. Това означава, че към датата на наводнението хидротехническото съоръжение не е било актувано по надлежния ред и е нямало собственик, за което нееднократно е била сезирана обвиняемата Узунова. През ноември 2011 г. до нея е бил изпратен и сигнал от директора на Гражданска защита - Хасково и от началника на ОУПБЗН-Хасково за това, че състоянието на хидротехническото съоръжение е потенциално опасно.

По делото е установено още, че Ирена Узунова не е изпълнила задълженията си и по чл.139 ал.1 от Закона за водите, според който поддръжката и ремонтно-възстановителните дейности на дигите, реките, дерета и др. хидротехнически и защитни съоръжения, се осъществява от собственика или ползвателя им, освен ако в договора не е уговорено друго, а в случая за собствеността на язовир Иваново е имало спор и е било задължение на областния управител да вземе мерки за безопасността му.

В резултата на посочените по-горе неизпълнени задължения бившата областна управителка, на 6 февруари 2012 г., е причинила наводнение по непредпазливост /скъсване на язовирна стена на язовир Иваново/ и с това е изложила на опасност живота и имота на другиго, като е последвала смъртта на Иванка Карамфилова, 80 г., Георги Сираков, 69 г., Христо Христов, 92 г., Ангел Стоянов, 77 г., Лиляна Делева, 56 г., Кристина Николова, 65 г., Жельо Христов, 68 г. и Васко Делев, 59 г.

Разследването по досъдебното производство се е водило от екип от следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Пловдив. Делото съдържа над 6 000 листа или 26 тома, като в три от томовете е приложена комплексната оценъчна експертиза, по която вещите лица са изследвали, сравнявали и са се запознали с над 10 000 страници документи. Разпитани са над 600 свидетели, приложени са документи и заключенията на две комплексни технически и осем съдебно-медицински експертизи.

Първоначално делото се е водило около година от прокуратурата в Хасково, след това е било изпратено по компетентност във Военно-окръжна прокуратура-Пловдив, където е било за същия период от време, след което е изпратено във Върховна касационна прокуратура и по разпореждане на главния прокурор е било възложено за наблюдение на Районна прокуратура-Пловдив.

По настоящото досъдебното производство предстои да бъдат разпитани още трима свидетели, които имат качество на пострадали и на които прокуратурата е длъжна да разясни правата им. Продължават активните мероприятия за установяване на тяхното местонахождение с оглед призоваването им.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се водят и други процесуално-следствени действия. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Много хартия много томове много похабено време за това да се установи кой каква вина има Всичко това бе ясно още след първата седмица след трагедиата Но в Абсурдистан е така всичко се точи проточва и бави за да завърши с ОПРАВДАТЕЛНА присъда И сега ще е така
Последни новини