По стар обичай на Сирни заговезни младежи в Момчиловци се маскират като старци, за да се обяснят в любов на хорото

    Днес е Сирни Заговезни, ден за прошка и последен ден преди Великия пост, по време на който не се яде месо и други животински продукти, като мляко, сирене, кашкавал и яйца. Смисълът на поста не е диета и сваляне на килограми, а пречистване на тялото и извисяване на духа. Което става след като се победи телесното и физическо желание за удоволствие и изобилие.

    В Родопите се тачи празника Сирните заговезни, като на много места се спазва традицията за паленето на оради-големи ритуални огньове, които се прескачат от всички и така чрез силата на огъня се очистват от злото. Символично се изгаря тленното и тялото се подготвя за 40 -дневния пост преди Великден.

    Орадите се подготвят от младежите предварително и са част от надпреварата да покажат сила и мъжество. В малко села обачее е запазена традицията на този празник да излизат „старците“-хора, преоблечени, маскирани и преобразени до неузнаваемост.

    В село Орехово се празнува Стара Марта, там има „старци“, но празника се прави преди Месни заговезни, а днес това ще се случи в Момчиловци, където традицията се спазва на Сирни заговезни, а в ролите на „старците“ обикновено влизат най-младите и най-лудите.

    Според кмета на селото Сийка Суркова в селото има много такива сърцати младежи и девойки, които прегръщат всяка идея, спазват традициите и са убедени в силата на вярата и родолюбието.

    Затова в Момчиловци днес стягат голям празник на селския площад, за да е запомняща се веселбата преди строгия пост, обясни Суркова. В селото ще има голяма клада, ще се съберат всички, да си поискат и дадат прошка, а от кметството са подготвили почерпка от вино и ракия за всички на площада.

    “Аз, като кмет, първа ще поискам прошка от моите съселяни, после ще дам своята на всички, за да пордължим пречистени напред“, каза Суркова, която за втори път, след като стана кмет, организира празника заедно с младежите.

    „Старците“ обаче ще бъдат най-атрактивната част от празника в Момчиловци, защото в техните игри и хора има и любовна закачка. За най-атрактивните костюми ще има награда и почерпка, като конкурса за маскарадното облекло е повече за забава и настроение на празника.

    Кметицата обясни, че в стари времена било почти невъзможно младите да флиртуват открито. Затова да се маскират като баби и дядовци бил единствения начин да се хванат на хорото един до друг, да си говорят мили думи и да се ухажват, без да бъдат порицани публично. Тази волност е била позволена преди строгите пости, а и под маските никой не можел да познае кой с кого се уговаря за китка и вярност.

    Довечера в Момчиловци ще има много“старци“ на по 20-тина години, които ще разменят любовни думи и ще вият хорото около ордата. Всички ще хапнат от клиновете и баниците, които са приготвени от кметството и жените в селото, ще пийнат винце и ще си простят. Пред и това отец Николай Рангелов ще опрости хората, ще благослови трапезата и ще освети огъня, който ще прескачат всички за здраве и сила, а пламъците ще горят до сутринта, за да очистят селото преди пролетта.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини