За 26-ти път пустове в Райково, кой ще откупи правото да запали огъня?

На 26 февруари от 18.00 часа организаторите канят всички на площада пред Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян, кв.Райково.

За 26 -ти път днес ще се чества народната традиция “Пустове” в Райково. От 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян, организира общоградски празник, за съхраняването и развитието на народните обичаи. Пустовете са сред най- тачените народни обича и събират на народно веселие десетки смолянчани.

На днешния празник в концертната програма на площада пред читалището „Св.Костадин”, ще вземат участие художествено –творческите състави на читалището: клуб “Зевзек”, оркестър “100 каба гайди”, танцови формации от клуб “Хоро”, смесен битов хор, фолклорен квартет “Аглика” и Младежки театър “Ирис”.

На този ден благославяме за здраве и берекет всички наши съграждани в първия пролетен празник. Ще лумне и ритуалният огън “Орада”, която ще запали “кабадалията”/най-важният юнак/, който след наддаване по установената вече традиция, ще откупи правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички. В този огън – символ на зараждането на нов живот и пречистването, ще изгори символично “злото” (чучело).

Богът на виното и плодородието Дионисий също ще уважи обичая, корените, на който идват от древността. Култът към гръцкия бог Дионисий – бог на виното, плодородието и веселие е преминал и у българите, като векове наред е останал да живее в цикъла на календарните обичаи – кукерските и карнавалните игри. Обредността е свързана със стопанството и семейството, а на “Сирни заговезни” или “Пустовете”, празникът е посветен на прошката.

Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!” “Пустовете” пред Народно читалище “Орфееви гори-1870” продължават с много хора и веселие, защото следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини