Донбас отвърна на икономическата блокада на Киев с контраблокада

В „0“ часа на 1 март изтече ултиматумът срещу въведената от Киев пълна икономическа блокада на неконтролираните от централната украинска власт територии на самообявилите се за незавидими Донецка и Луганска области на Донбас.

Според съобщенията и коментарите в руските и украински медии, до момента руските сепаратисти са взели под свое управление над 90% от намиращите се под украинска юрисдикция над 400 предприятия от промишлената инфраструктура на страната. Паралелно с това са задействани и юридическите механизми по пълната експроприяция на държавните украински предприятия и институции в размирните територии.

Пълното блокиране през февруари от страна на украински паравоенни части на границата с „ ДНР“ и „ЛНР“ спря движението на хора и стоки в двете посоки доведе, съответно и доставките на антрацитни въглища за украинската металургия. Поради надвисналата заплаха за спиране на непрекъснатия процес на металолеене, най-големият украински металургичен комбинат „Азов“ в Мариопул вече е отправил молба към САЩ и Русия за доставка на антрацит.

Икономическата блокада на Донбас е в пълно противоречие с Минските съглашения и фактически слага край на тяхното изпълнение. Междувременно с неотслабваща сила продължава артилерийският обстрел по линията на разделение, съгласно „Минск 2“, между украинската армия и руските сепаратисти.      

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини