Френски художник прекара седмица, зазидан в скала

"Малко съм замаян" - това бяха първите думи на Абрахам Поаншевал, след като излезе от варовиковия блок, в който бе зазидан. Художникът прекара седем дни в мрак в специално издълбана дупка в скалата, разположена в музея Пале де Токио в Париж, хранейки се с пюрета и дишайки през малък процеп. Единствените други предмети на негово разположение са били личен дневник и телефон за спешни случаи, разказва "Ройтерс".

"Скалата бе удобен дом. Благодаря за ентусиазма и гостоприемството ви", добави французинът пред журналисти в първите си минути отново на светло. "Разбира се, имаше дълги моменти, в които загубваш представа за личността си, загубваш представа къде си, но се пак си и именно това е великото", довърши Поаншевал.

44-годишният художник е известен със серия странни пърформанси, в които се самоизолира в тесни пространства и странни материи. Прекарал е 13 дни в препарирана мечка, хранейки се с насекоми и червеи, бил е заровен в земята за 8 дни и се е носил по течението на река в гигантска коркова тапа.

Разглеждам го като вътрешно пътуване към същността на света, разказа художникът пред "Гардиън" дни преди своя пърформанс.

Според куратора на Пале де Токио Жан дьо Лоази пърформансите са "мистично пътуване, дълбока медитация над личността, кое и как я оформя и как можем да обитаваме и други, не само човешката реалност."

Художникът твърди, че е прекарал месеци в подготовка за случката. За него не времето вътре, а първите дни извън скалата представляват истинското предизвикателство. "Понякога отнема дни, дори седмици да се възстановя."

Но акциите му не са едностранен процес. Когато прекарва осем дни, заровен под скала близо до марсилска галерия, десетки хора идват да общуват със нея. Дойдоха затворници, прекарали седмици в изолатори, дори малко момиченце, което 3 часа ми говори за новата си цигулка, разказа художникът по-рано пред "Гардиън". Интересът е толкова голям, че се налага охраната на галерията да спира набезите поне в часовете му за сън.

Следващият пърформанс на Поаншевал е озаглавен "Яйце" и ще започне в Пале де Токио на 29 арт, когато французинът ще се опита да измъти дузина яйца, без да се отделя от тях в продължение на месец.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини