Трима билкари с глоби по 200 лева, не се отчели пред РИОСВ

Три физически лица от Любимец, които имат пунктове за изкупуване на билки, отнесоха глоби от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Санкцията им по Закона за лечебните растения е заради неподадени отчети за дейността по изкупуване, реализиране и за остатъчните количества билки през миналата година. Срокът за това изтече на 20-ти януари, уточниха от РИОСВ. Изкупвателните пунктове имат право да приемат билки само от лицензирани събирачи. Всяка година разрешителните се издават от кмета на съответния регион, където се събират лечебните растения. Билките обаче могат да бъдат прибирани според описанието на вида им, има и квоти за количествата, както и за местата, където е разрешено събирането им.

На териториите под контрола на инспекцията-Хасковска и Кърджалийска области има общо 10 пункта за изкупуване на билки. Извън неизрядните по подаването на отчетите си, останалите са без забележки, посочват експертите от контролните звена на екоинспекцията.

Освен санкциите за билкарите, от РИОСВ са издали още 11 наказателни постановления от началото на годината. Всички 14 са на обща стойност 33 100 лева. За изтеклите два месеца на годината Инспекцията по околна среда е направила 129 проверки на 127 обекта в Касковска и Кърджалийска области.

За отстраняването на нередности, открити при инспекциите са дадени 166 предписания, съставени са и 12 акта.

При проверките торовият завод „Неохим“ се оказва с нарушения по Закона за управление на отпадъците, заради което има издадени 3 наказателни постановления за общо 21 000 лева.

Млекопреработвателно предприятие в Меричлери е глобено с 1000 лв. за изпускане на отпадъчни води в р. Меричлерска.

За неподдържане на пречиствателно съоръжение е издадено наказателно постановление в размер на 500 лв. и на винарска изба в Харманли.

По Закона за водите са глобени с общо 1500 лв. и два ракиени казана, единият в Хасково, другият в с. Върбица.

Издадено е едно наказателно постановление за 1000 лв. и по Закона за биологичното разнообразие.

Останалите наказания, наложени от РИОСВ Хасково са за нередности в Кърджалийска област, глобен е включително и кметът на областния град. Той е с постановление за 2000 лв. за неизпълнение на предписание, изискващо преустановяване горенето на отпадъци на временната площадка за битови отпадъци в с. Вишеград.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини