Българка спечели европейска награда Women Innovators 2017 (видео)

Кристина Цветанова от България спечели награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г.

На церемония, проведена в Брюксел на Международния ден на жената, комисар Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес, обявиха четирите победителки в конкурса за финансираната от "Хоризонт 2020" награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г.

През тази година е учредена още една награда — за изгряващ предприемач, която се присъжда за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години (включително). Първият носител на тази награда в размер на 20 000 евро е Кристина Цветанова от България, която е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.

Носителите на тазгодишните награди за жени в областта на иновациите са:

Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, с първа награда от 100 000 евро. Основел е на британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.

Втора награда от 50 000 евро взима Петра Вадстрьом от Швеция, основател на дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.

Третата награда от 30 000 евро е за Клаудия Гертнер от Германия, основател на предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.

И четирите обявени победителки наскоро са учредили, или са станали съоснователи на успешни дружества на базата на своите новаторски идеи, като в миналото всички те са получили финансиране от ЕС в областта на научните изследвания и иновациите.

Отличените с наградата жени предприемачи са избрани от жури, в което влизат експерти от сферата на бизнеса, рисковия капитал, предприемачеството и научните среди.

Общо 47 кандидатури са изпратени от целия ЕС и страни, асоциирани към "Хоризонт 2020" — програмата на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации, която предоставя и паричните суми за наградите. През януари са определени 12-те финалисти.

Целта на наградата на ЕС за жени в областта на иновациите е повишаване на осведомеността на обществеността за необходимостта от повече иновации и повече жени предприемачи, отдаване на признание на успехите на жените в иновациите и създаване на силни модели за подражание.

Жените не са достатъчно представени, що се отнася до създаването на новаторски предприятия — едва 31 % от предприемачите в ЕС са жени. Това е нереализиран потенциал за Европа, която трябва да използва всички възможности на своите човешки ресурси, за да запази конкурентоспособността си и да намери решения на икономическите и социалните предизвикателства.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини