Квантовият компютър D-Wave 2X се научи да различава дърветата

Физиците от калифорнийския колеж Света Мария подадоха стотици спътникови изображения на квантовата система D-Wave 2X, съставена от 1152 кубита. Квантовият компютър е трябвало на базата на различни характеристики като отенък, наситеност, отразяваща способност и още много други, да определи кои групи от пиксели са дървета.

След приключването на обучението върху своите грешки, квантовата система постигна 90% точност на разпознаване на изображенията от спътниковите изображения, взети от архивите на NASA. Това е първата в света демонстрация на използването на квантов компютър за анализ на изображения и решаване на специфичните задачи свързани с машинното обучение и разпознаване на образи.

Чрез подобна методология квантовите процесори на базата на спътникови фотографии могат да разкрият нови закономерности в промяната на климатичните условия, даващи възможност по очертанията на облачната обстановка на северна Канада да предскажат циклоните в Индия.

Но според Итак Хен (Itay Hen) от университета в Южна Калифорния, тази научна работа не показва, че квантовият компютър D-Wave може да се справи със стандартната задача за разпознаване по-добре от класическите компютри.

Това е първата демонстрация на работата на квантов компютър в областта на класическите изчисления.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини