Стърджън поиска нов референдум за независимост на Шотландия преди Брекзит

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще се обърне към парламента с молба да насрочи нов референдум за независимост идната седмица.

Подробностите около допитването и времето на провеждане ще се уточнят от шотландските власти. Преди това обаче е нужно одобрение от Лондон, а там по този въпрос са категорично против. "Едва преди две години народът на Шотландия се произнесе решително за оставане в рамките на Обединеното кралство в референдум, определен от шотландското правителство като "вот веднъж в рамките на поколение", заяви след думите на Стърджън говорител на премиера Тереза Мей. "Днес данни очевидно сочат в полза на това, че народът на Шотландия не желае втори референдум за независимост. Още един такъв референдум би разцепил обществото и би предизвикал огромна икономическа несигурност във възможно най-лошият момент."

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джеръми Корбин коментира, че ако парламентът в Единбург гласува за нов референдум и се стигне до вот на депутатите в Уестминстър, неговата партия няма да попречи пред волята на шотландците.

Стърджън обяви, че ще действа, за да подсигури възможности за избор за Шотландия в края на преговорите за Брекзит, но едновременно с това ще продължава да защитава и шотландските интереси, докато Лондон уточнява условията на напускането си.

Резултатите от референдума през 2014 г., на който мнозинството шотландци гласуваха за оставане в ЕС, не могат да бъдат пренебрегнати, но обстоятелствата са се променили, обясни тя. "Шотландия трябва да реши за бъдещето си по честен, свободен и демократичен начин."

По думите на шотландския лидер, ако отхвърли възможността за референдум, тя решава, че Шотландия ще последва Великобритания и ще напусне от ЕС – решение, което политик не би трябвало да взима едностранно.

Според нея допитването трябва да се случи в момент, когато има повече яснота за възможното развитие на преговорите, но когато все още е възможно за Шотландия да остане в ЕС.

Стърджън добави, че евентуалната дата за референдума трябва да е между есента на следващата година и пролетта на 2019 г.

"Стърджън иска Великобритания да се справи добре на преговорите. Тя обаче се страхува, че ще се постигне лоша сделка или че няма да има сделка", пише "Гардиън".

По думите й Брекзит "повдига дълбоки въпроси" относно това в каква страна ще се превърне Великобритания. Тя подчерта, че е опитала да потърси компромис между желанието на Обединеното кралство да напусне и това на Шотландия да остане.

Попитана какво ще прави, ако Уестминстър не се съгласи на втори референдум, тя заяви, че не очаква подобна стъпка, затова не би спекулирала по темата.

В началото на март британският премиер Тереза Мей обвини управляващата в Единбург Шотландска национална партия, чийто лидер е Стърджън, че е "обсебена" от идеята за независимост.

Междувременно проучване на социологическата фирма Би Ем Джи за в. "Хералд" сочи, че четирима от всеки десет шотландци се обявяват срещу провеждането на нов референдум, преди Великобритания да е напуснала съюза.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини