„Нова република“ ще настоява за подпомагане на планинските райони, Смолянският трябва да използва потенциала си


Децентрализацията и развитието на регионите имат съществено място в програмата на „Нова република“, обяви на пресконференция днес в Смолян един от лидерите на коалицията и депутат в 43-тото Народно събрание Петър Славов. Част от предложенията са свързани с данъците и по-конкретно половината от корпоративния данък да остава в регионите, на чиято територия оперират плащащите го фирми.

Идеята на „Нова република“ е Данък общ доход /ДОД/ да остава и да се използва в мястото, където работят хората. Това според „Нова република“ е по-справедливо, отколкото всички средства да се събират централизирано и да се преразпределят от финансовото министерство. Водачът на листата на „Нова република“ за 22 МИР-Смолян Стоян Марев допълни, че ще настояват законодателно да се уредят форми за подпомагане на планинските райони. Според него трябва да има целенасочена политика на държавата към изоставащите и нуждаещите се региони, какъвто е Смолянският, както и да се подпомагат определени сектори.

Водачът на листата в Смолянски избирателен район авд. Марев даде пример с тютюна, който скоро ще спре да се изкупува, но в същото време нищо не се прави за развитието на алтернативно земеделие, така че хората да не останат без поминък. Петър Славов каза още, че има привързаност и сантимент към Смолян.

"За мен това е един от най-хубавите региони с много потенциал, който обаче не се използва", сподели той. Славов, който беше най-активният депутат в 43-тото Народно събрание, е работил върху много законопроекти, доста от тях обаче са останали неразгледани, за сметка на други, в които прозират лобистки интереси. Пример за това е законът за концесиите, приет в последните дни преди разпускането на парламента. По думите му приоритет за „Нова република“ в бъдещия парламент ще бъде да продължи битката с картелите, осъществяването на съдебната реформа, въвеждането на румънския модел в борбата с корупцията. На пресконференцията бяха коментирани още мерките за подпомагане на малкия и среден бизнес.

Според кандидатите за депутати от „Нова република“ не трябва да има никакво увеличение на данъчно-осигурителната тежест, трябва да се намали ДДС за основни храни и да се вдигне прага за регистрация по ДДС. Според Зарко Маринов е необходимо облекчаване на разрешителните режими и опростяване на бюрокрацията. Всичко това би довело до икономически растеж, развитие на регионите и осигуряване на работни места, беше обобщеният извод от пресконференцията на „Нова република“ за регионалните политики и децентрализация.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини