Гръцките пощи ЕЛТА обвиниха частна фирма за пакета бомба

Гръцките пощи обвиниха частна компания за недоглеждането, поради което пакет бомба стигна от Гърция до германското финансово министерство.

Това съобщава вестник "Катимерини", цитиран от БТА.

Компанията, върху която стовариха вината гръцките пощи ЕЛТА, отговаря за разпределение на кореспонденцията на международното летище в Атина. Неин бил пропускът в системата за сигурност, довел до инцидента с пакета бомба.

"Катимерини" твърди, че това не бил първият случай, в който пакет с експлозиви е пуснат без да са спазени изискванията за сигурност.

Повечето от пратките за чужбина, се събират в разпределителния център на пощите, откъдето се предават за изпращане по дестинации.

Въпросният пакет е бил изпратен до летището в Атина. Там е бил проверен от специализираната компания "Мега Спринт Секюрити", която има лиценз да извършва такава дейност за сметка на ЕЛТА.

Пакетът обаче е минал през скенерите без да се установи нещо нередно. Цялото оборудване е немско производство. То е било модернизирано на 17 януари 2017 г., уточнява вестникът.

Предполага се, че в случая приборите са били регулирано на най-ниска степен на чувствителност, така че не са "забелязали" пакета бомба.

И за друга гръцка "пощенска бомба" се разчу вчера. Тя е била предназначена за офис на Международния валутен фонд.

Медии в Германия: Защо терористите са избрали Шойбле?

Германски издания коментират пакетите бомби, пратени от адреси в Гърция до германското финансово министерство в Берлин и до офисите на МВФ в Париж.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" не изключва вероятността да има и други такива съмнителни пратки.

Вестникът се опитва да отговори на въпроса защо германският финансов министър Волфганг Шойбле е бил избран за покушение, въпреки спасителните пакети финансова помощ в размер на милиарди евро, предоставени на Гърция.

Шойбле не е особено популярен в Гърция. Той минава за хардлайнер що се отнася до изискванията на кредиторите на страната, отбелязва вестникът.

"Франкфуртер алгемайне" припомня и за терористичните организации в Гърция:

"...в страната активна дейност развиват ляво ориентирани терористи, които са отговорни за нападения над банки, полицейски управления, правителствени сгради, посолства, както и за доста изпратени в чужбина пакети бомби".

"Райнише пост" специално подчертава, че терористичната организация "Заговор на огнените ядра" е и пакет бомба до офисите на МВФ в Париж. "МВФ и финансовото министерство на Германия играят важна роля в преговорите на гръцкото правителство с кредиторите", отбелязва вестникът.

Икономическият "Ханделсблат" акцентира върху тревогата, изказвана от гръцките служби за сигурност за това как този пакет е минал през системите за сигурност.

Той допълва, че през 2011 г. "Заговор на огнените ядра" е адресирала пакет с експлозив до германския канцлер Ангела Меркел и тогавашния италиански премиер Силвио Берлускони.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини