Портал свързва Стандартния модел с тъмната физика, твърдят учени

Специалисти по теоретична физика предлагат нова теория, която цели да свърже видимата физика със скритите сили на Вселената. Ами ако съществува портал, запълващ празнината между стандартния модел и тъмната материя ?

Досега не успявахме да разберем явления като тъмната материя и тъмната енергия, не защото не съществуват, а защото не знаехме нищо за възможния портал, през който обикновените и тъмните частици си взаимодействат.

Идеята за портали във Вселената може и да звучи налудничаво, но нека да се изясним: говорим за квантови портали от миниатюрен мащаб, а не за нещо, през което би могло да премине космически кораб.

Това не е първият случай, в който порталите се изследват от специалисти по теоретична физика.

Концепцията съществува, тъй като има празнина между видимата физика – нещата, които можем да засечем пряко, електромагнетизъм или фотони – и тъмната физика, съставляваща нещата, чиито ефект усещаме, но с които не можем да си взаимодействаме, като тъмна материя и тъмна енергия.

Порталите са един от опитите ни да обясним как си взаимодействат тези два отделни свята.

Видимата страна на физиката зависи от общо 17 каталогизирани частици, съставляващи стандартния модел, в това число електрони, фотони и хигс бозонът.

За съжаление стандартният модел не може да обясни всичко случващо се във Вселената. Нещо повече, той не би могъл да обясни гравитацията или скоростта на разшираване на Вселената.

Това доведе до появата на предпложения за съществуването на хипотетични сили като тъмна материя и тъмна енергия, за които се смята, че съставляват 95% от Вселената. Има само един проблем - досега никой не е успял да ги засече или наблюдава.

Смята се, че съществуват тъмни частици, съставляващи тъмната енергия и тъмната материя, които нашите устройства не успяват да засекат. Това е въпрос, по който в момента работи Големият адронен колайдер, сблъсквайки обикновени частици с надеждата да открие нещо от тъмния раздел на физиката.

За момента, светът на тъмната физика ни се изплъзва. А това оставя след себе си празнина, която изследователите искат да запълнят, за да добият завършена представа за Вселената.

Сега се появява едно потенциално обяснение. Според новопроведено изследване от Института по общи науки в Южна Корея, празнината би могла да се запълни с нов вид портал, познат като тъмен аксионен портал.

Порталите между тъмния и видимия свят на физиката са нещо, което специалистите по теоретична физика вече изследват, но досега имаше само две вида портали – векторни и аксионни.

Тези портали се базират на две хипотетични частици от тъмната физика – аксиони и тъмни фотони.

Смята се, че аксионите са изключително леки частици. Те разрешават част от теоретичните проблеми в стандартния модел. Тъмните фотони, както подсказва и името им, са тъмна версия на фотоните – частици от видимата светлина.

Но вместо да си взаимодействат с електромагнитния заряд, подобно на обикновените фотони, тъмните фотони се свързват с т.нар тъмен заряд – заряд, който може би носят и други тъмни частици.

В миналото, аксионните и векторните портали се използваха експериментално, в опит да бъдат открити доказателства за съществуването на двете частици. Сега екипът предполага, че липсващото парче от пъзела вероятно е тъмния аксионен портал.

Основната идея за портала е, че може би в стандартния модел съществуват вид тежки кварки, които също носят тъмен заряд. Това означава, че те също биха могли да се свържат с тъмните фотони.

За момента екипът просто очертава идеята за съществуването на портал и как би работил той на теория. Учените обаче вече предлагат нови експерименти, при които порталът би могъл да ни даде отговор на въпроса съществуват ли наистина аксиони и тъмни фотони.

Идеята е изключително дръзка и за момента никой не е убеден в правдоподобността и.

Но докато не открием начин за наблюдение на тъмния сектор на физиката, ще сме разбрали едва половината от Вселената.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини