Решаващ ден – избираме новите 240 в 44-тото НС

Днес българите отново избират – този път кой да ги представлява в Народното събрание и да управлява държавата.

Изборите за народни представители в 44-тото НС са предсрочни и са само четири месеца след като гласоподавателите отидоха до урните, за да решат кой да бъде държавен глава.

За 44-тия парламент се борят 4490 кандидати от 21 партии и коалиции и независими, а депутатските банки са 240. това означава, че за едно място ще се борят 19 кандидати.

Все пак броят на мераклиите за народни избраници на тези избори е по-малък в сравнение с този на претендентите за 43-тото Народно събрание, когато в битката се включиха 6076 кандидати или по 25 за едно място.

Както обикновено и този път изборния ден в страната  започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Само че тази година на 26 март минаваме към лятно часово и в 03.00 часа трябва да преместим часовниците с един час напред.

Извън страната изборният ден започва в 07:00 часа местно време и приключва в 20:00 часа местно време.

Има и възможност за удължаване на времето за гласуване, в случай, че в 20:00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели. Тогава председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност и те получават право да пуснат бюлетина до 21:00 часа.

Бюлетината за вота у нас е разделена на две части - една за номера на партиите, една за поставяне на преференция, която може да размести листата, ако даден кандидат събере нужния процент, за да се изкачи по-напред.

За да е валиден гласът Ви, първо трябва да посочите партия или коалиция в бюлетината. Това става като задраскате с X или V номера на формацията, която предпочитате - той се намира вляво в квадратче. След това може и да се възползвате от преференцията или пък не.

Бюлетината за вота в чужбина не е разделена на две, като там сънародниците ни ще могат да гласуват само за партия, без преференция. Така че бюлетината за чужбина е малко по-тясна от тези за страната.

Дължината й се определя съответно от включените кандидати от партийните листи плюс независимите,а  най-дългият лист с преференции е в 24 МИР в София.

Начинът на сгъване на бюлетината също е важен, за да бъде отчетена тя като валидна. Трябва да сгънете така хартията, че отзад да бъдат видими местата за поставяне на печат от СИК.

Независимите кандидати са изписани след партиите и коалициите в бюлетината.

Указателни табла пред изборните помещения и в тъмните стаички ще ориентират гражданите за точните номера на независимите кандидати, а Секционните избирателни комисии ще обясняват на хората по какъв начин да гласуват, за да се отрази правилно вотът.

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 371 секции в 70 държави. В редица населени места, както и в някои от дипломатическите ни представителства ще бъдат разкрити повече от една изборни секции. 2049 души ще бъдат ангажирани с изборите зад граница.

Броят на успешно подадените заявления за гласуване в чужбина е 45 071. Най-голям е броят им в Турция – 19 081. След южната ни съседка се нареждат Великобритания - с 5259 заявления, Испания – с малко над 3 хил., САЩ - с 2799, и Германия - с 2756.

Битката е яростна, така че кой ще поеме властта от утре е трудно да се прогнозира, но едно е сигурно – задачите пред следващия кабинет не са никак лесни.

На бъдещето правителство ще му се наложи да решава проблемите, свързани с мигрантската криза, с излизането на Великобритания от ЕС, отбегнатите отношения между Турция и ЕС, да излъчи нов български еврокомисар, да подготви първото ни председателство на ЕС.

А предстои да видим дали и доходите ни ще скочат, след като по време на предизборната кампании всички политически сили обещаваха щедро и то от всичко.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини