Австралия алармира за халифат в Югоизточна Азия

Австралия е извънредно разтревожена от риска терористичната групировка "Ислямска държава" да предприеме опити за създаване на "халифат" в Югоизточна Азия.

Това заяви в интервю за телевизия "Скай нюз" австралийската външна министърка Джулия Бишоп, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Бишоп говори след завръщането си от Вашингтон, където разговаря със служители от администрацията на САЩ и участва в министерско съвещание на страните от международната коалиция, воюваща с ИД в Близкия изток. 

Припомняйки, че ИД търпи поражение в Ирак и постепенно губи позиции в Сирия, тя подчерта: "Не желаем ИД отново да се появи другаде в света, това би ни отхвърлило с няколко години назад". 

Помолена да назове най-уязвимите според нея региони от Югоизточна Азия, австралийската министърка заяви: "Повечето джихадистки бойци от нашия регион, действащи в Ирак и Сирия, идват от Индонезия, Малайзия и Филипините. Особена тревога буди например възможността ИД да се опита да обяви халифат в Южните Филипини, където вършее терористичната групировка "Абу Саяф". Неотдавна посетих Филипините и обсъдих проблема с президента Родриго Дутерте. Заплахата е на прага на нашия дом, ние вече сътрудничим тясно с правоохранителните органи в Индонезия и установяваме сътрудничество с Малайзия и Филипините". 

Бишоп съобщи, че на вашингтонското съвещание на антитерористичната коалиция не е получавала от делегати на САЩ молба за увеличаване на австралийския принос за тази международна силова операция, който по думите й "бездруго е сред най-сериозните". 

Според нея САЩ са отправяли такава препоръка "на първо място към близкоизточните държави".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини