Изкуствената кръв в клинични тестове, крачка към масово производство

Лекарите от години мечтаят за изкуствена кръв, която да е винаги под ръка, но реалността е малко по-различна.

Британски учени изглежда са намерили решение – те са разработили техника, която надеждно създава неограничени количества червени кръвни телца. Трикът е да бъдат отгледани „безсмъртни“ червени кръвни телца, които след това учените да размножават и култивират.

Новата техника може да доведе до масово производство на изкуствена кръв и да реши проблемите с кръводаряването веднъж завинаги. Най-голямото предизвикателство в този момент е пренасянето на технологията към комерсиално производство. Учените са създали няколко литра кръв в лаборатория, но има голяма разлика между тези няколко литра и тоновете, от които има нужда всяка една болница. Властите във Великобритания планират да започнат клинични тестове на изкуствена кръв тази година, но те няма да включват произведените по този начин кръвни телца.

Когато техниката стане достатъчно оптимизирана за масово производство, тя най-вероятно ще се фокусира върху по-редките кръвни групи, поне първоначално. Дори тогава, подобен метод може да спаси живота на хиляди и да улесни лекарите неимоверно.

Източник: idg.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини