Приемат правила за прием на деца в първи клас в хасковските училища

Система за прием на деца в първи клас в общинските училища предлага да приемат общинските съветници в Хасково кметът Добри Беливанов. Приемането на такава система се налага заради новия закон за училищното образование. В предлаганите правила за прием са заложени няколко критерии, като най-важният е близостта до учебното заведение

В Хасково има 10 училища, които приемат ученици в първи клас.  Подаването на заявления за учебната 2017/2018 г. започва от 24.04.2017 г. до 30.05.2017 г.

Докладната записка на кмета ще се разглежда на извънредна сесия на ОбС Хасково на 4 април.

Haskovo.net 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Ро
    родител
    15 -12
    08:28, 28 мар 2017
    Време беше. Няма да е зле същия критерий да бъде приет и при записване в детска градина.
  • 2
    А
    А
    23 -18
    09:08, 28 мар 2017
    Близо 30г след падане на соц. режима - отново ограничения , ми то се връща онова време , остава и жителството да върнат ! Браво , все едно сте не ГЕРБ , а БКП !
  • 3
    Аб
    АБВ
    18 -10
    09:58, 28 мар 2017
    Не са ограничения. Просто дават възможност на родителите без връзки да си запишат детето в по- близкото до дома училище. До сега някои бяха изместени и бяха принудени да ходят в по- далечно училище.
  • 4
    Уч
    учител
    29 -10
    10:16, 28 мар 2017
    Докога с тези връзки и безмозъчни родители,които се тупат яяяя детето ми учи еди къдеси! Учебните заведения са затова да образоват децата,не за това родителя да се хвали, а детето където и да е пак ще се научи! Учебния материал е един и същ, просто живеем в такъв град в който родителите имат по-големи амбиции от детето! Сградата не дава образование мили родители!
  • 5
    Ха
    хаха
    10 -10
    10:28, 28 мар 2017
    Кой текст в новия закон налага подобно нещо? Може да е по-добре така, може да не е по-добре, ама някой да го налага?! Че законът си действа от миналата година, досега незаконно ли записваха първолаците?
  • 6
    Пе
    Пешо
    17 -6
    10:32, 28 мар 2017
    Закона го промениха изцяло заради софиянци и е адаптиран изцяло за София, където кошмара е за прием в първи клас наистина е голям. Ако се приложи в Хасково обаче не много ОК.
  • 7
    Ро
    родител111
    19 -5
    11:42, 28 мар 2017
    доколкото имам наблюдения, проблема за това, че деца с връзки изместват деца до близкото училище касае само едно от училищата в града - "Климент Охридски". Аз също имам ученици, но в друго училище. И не съм чула някъде другаде, освен в "Климент Охридски" да има върнати деца от квартала, заради деца от други квартали. А какво ще стане с булшинството от децата в жк"Орфей" - по- близкото училище е "Шандор Петьофи", а по-предпочитаното - "Иван Рилски". Ако проблема касае едно училище, кое налага заради него да се налагат правила за всички. То да си реши проблема.
  • 8
    66
    66666
    17 -6
    12:21, 28 мар 2017
    Никой не ви ограничава може да запишете детето си където искате само ,че децата от квартала ще са с предимство ,а не децата чиито родители имат тлъста пачка
  • 9
    Пр
    прочел закона
    14 -4
    14:48, 28 мар 2017
    Тази наредба противоречи на новия закон, не е във връзка с него, точно обратното.Цитат от закона.Цитат от закона: "(5) Приемът на деца и ученици по реда на ал. 4 се извършва в началото на всяка
    учебна година – за детските градини, и в началото на всяка образователна степен – за
    училищата, при условия и по ред, определени в правилника на съответната институция."
    Приемът трябва да си го определят училищата. Тази мярка на общината противоречи и на чл.12 от новия закон:"Чл. 12. (1) Всеки гражданин упражнява правото си на образование съобразно своите
    предпочитания и възможности в детска градина или в училище по негов избор, доколкото
    в този закон и в подзаконовите актове по прилагането му не е предвидено друго." С две думи някой е писал без да чете!!! Стига вече недомислици!
  • 10
    ..
    ..._1490705392
    6 -12
    15:49, 28 мар 2017
    Дано да не сте наистина учител, че като ви гледам... Виж коментара
  • 11
    H
    H
    10 -3
    17:15, 28 мар 2017
    Правописът на „,прочел закона” не променя същността и истиността на казаното от него.Така че четете по същество и мислете.
  • 12
    По
    По-по-найчо
    2 -6
    17:40, 28 мар 2017
    Като толкова много четете е добре да четете наред.... Виж коментара
  • 13
    Уч
    учител
    13 -3
    18:28, 28 мар 2017
    Като си прочел Наредба10, видно е , че нищо не си разбрал.Правото е на РОДИТЕЛЯ!
    Кое училище трябва да се напълни! Познай........СУ "Васил Левски".
    • Не
      Незапознат
      5 -4
      19:56, 28 мар 2017
      Мисля че нищо няма да се промени.Само се създава излишна паника и смут.Всичко ще продължи по старому само че в нова рамка.Вие пък ако наистина сте учител с разширен кръгозор за нещата няма така тесногръдо и ограничено да разсъждавате. Всички у-ща са един дол дренки.Не бързайте да се гневите.Образованието най вече от 5 клас нагоре е под всякаква критика.Това че едни са предпочитани а други не не прави едните елитни а другите откъсани.Това е както всеки един от нас избира пастата за зъби,дездоранта,обувките и т.н.От рекламата.В случая от надъханите родители които ако обърнете внимание винаги хвалят това което в момента учи детето им.До тогава докато не го преместят от там по някаква причина.Обикновенно
      неприятна за всички страни.Какво следва надявам се се досещате.Ще завърша с това които надявам се не малка част от тях знае.Тези които искат основното образование да се завъши с високи оценки като по нататъшен тръмплинг в следването за предпочитане са точно тези втора ръка училища.Надявам се не съм засегнал(а) някой или някого.Но това е както всеки от нас избира какъвто и да е продукт.Не винаги най-скъпият е практичен или удачен.
  • 14
    Ам
    ама сте .....
    8 -6
    18:49, 28 мар 2017
    Държавите, в които всичко е подредено са държавите към които се стремим. Аман от анархисти. Съвсем нормално е да има критерии по които се класират децата и те да са ясни! Ама на някои може да не им хареса, щото децата им учат съвсем на други места. Да ,ама аз пък искам моите деца да са си в училището в махалата, а не да ходят далеч на училище. Редно е да има критерии и те да се спазват. Сигурно пак ще има изключения, но те трябва да са разумни. Моля погледнете малко по далеч от носа си и вижте как живеят в цивилизованите държави. Там дори като търсиш къща или апартамент ти показват в ареата около къщата какви училища има.
  • 15
    Mi
    Minala prez tova
    5 -3
    02:01, 29 мар 2017
    Единствените хора, които могат да възпитат и научат децата ви на нещо, сте самите ВИЕ РОДИТЕЛИ! РОДИТЕЛИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРИМЕР! Каквото вижда вкъщи, това носи навън. Дете се възпитава докато е малко, учи се когато се сблъска с живота. В което и училище да ги запишете, това е просто един етап от живота, който бързо ще премине. Има си училища за всеки квартал. А ако искате да бъдат грамотни правете им диктовки, проверявяйте ги и ги карайте да четат книги. Много деца не харесват книгите, които дават за четене през лятото, но за сметка на това може да им давате те да си изберат това което ще им е интересно. Това мога да ви посъветвам. Виждам много грешно мислене в много родители и проблема не е в училището, а в тях самите. Образовайте се с малко педагогика и психология. Водете много разговори за всичко с децата ви и ги предразполагайте да са максимално открити с вас и да не чувстват притеснение и страх. Наличието на тревога у децата води до скатаване на проблеми, които ще се забатачват с времето, вместо да им помогнете да ги разрешите. Изслушвайте децата си и никога не ги подценявайте. Много хора ги подценяват с цел мотивация, но това действа противополжно, особено ако са от по-чувствителните и слабохарактерни деца с по-лабилна психика. Никога не правете тази грешка, колкото и да ви ядосват на моменти. Дано съм била полезна.
Последни новини