Юпитер отблизо (видео)

    Космическата сонда Juno на НАСА е в орбита около Юпитер в момента. тя за първи път снима полюсите на газовия гигант, откри странни облачни формирования, загадъчни сияния и сканира в дълбочина под дебелите слоеве газове, които обвиват планетата. Juno бе изстреляна през август 2011 г.. Сондара с размер на баскетболно игрище струва 1 милиард долара. Път години след старта тя влезе в орбита около Юпитер на над 670 милиона км от Земята.

    Juno многократно се доближава до Юпитер по широка дъга, за да се сведе до минимум времето в интензивни радиационни пояси на планетата, които могат да повредят чувствителната електроника. През октомври НАСА щеше да коригира орбитата на сондата, за да се увеличи честотата на доближаванията - от веднъж на всеки 53.5 дни до две седмици. Но проведа в двигателя не позволи тази операция, затова близкото прелитане се случва веднъж на всеки два месеца. Juno завърши петия такава маневра на 27 март, като записва на нова серия от снимки и изпрати суровите данни на Земята. Сега аматьорите превърнаха сивите необработени снимки във великолепни пълноцветни изображения.

    Следващото прелитане над Юпитер на Junoще бъде около 19 май. Но сондата няма да обикаля там вечно НАСА ще потопите космическия кораб в облаците на Юпитер през 2018 г. или 2019. Това ще предотврати разпространението на каквито и да бактерии от Земята върху заледените, пълни с океани под повърхността луни на газовия гигант.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини