"Мерцедес" се съюзява с "Бош" за разработването на "робо-таксита"

Компанията майка на "Мерцедес" - "Даймлер", и доставчикът "Роберт Бош" ще работят заедно за разработването самоуправляващи се автомобили в алианс, чиято основна цел е ускоряването на производството на "робо-таксита", съобщава "Ройтерс".

Договорът между най-големия производител на луксозни автомобили в света и най-големия доставчик за автомобилната индустрия образува мощен противовес на нови играчи в автомобилната индустрия като "Юбер" и "Диди", които работят по самоуправляващи се коли с бизнес модел, насочен към клиенти, които искат да използват, вместо да притежават автомобили.

Алиансът, който бележи края на опитите на "Даймлер" да разработи автономна кола до голяма степен със собствени сили, идва, след като технологичните компании и производители на автомобили като BMW сформират съперничещи стратегически партньорства.

Финансовите условия на сделката, обявена днес, не са били оповестени.

"Бош", която е основана през 1886 г., същата година, в която основателят на "Мерцедес Бенц" - Карл Бенц, патентова моторна кола, ще разработва софтуер и алгоритми, необходими за самостоятелно шофиране заедно с базирания в Щутгарт производител на автомобили.

Съюзяването с "Бош" помага на "Мерцедес" да хвърли повече инженерни ресурси към автономните коли, което му позволява да съкрати срока с няколко години, в който ще има готова система за производство на автономни автомобили.

Производствената система ще бъде готова до началото на следващото десетилетие, обявиха от "Даймлер", без да се разкрива кога се предвижда търговският старт на робо-такситата.

"Основната цел на проекта е да се постигне готова за производство разработка на управляваща система, която ще позволи автомобилите да се управляват напълно автономно в града", се посочва в изявлението на "Даймлер".

През миналата година "Голдман сакс" прогнозира, че пазарът на усъвършенствани системи за подпомагане на шофьора и автономни превозни средства ще нарасне от около 3 млрд. долара през 2015 г. до 96 млрд. долара през 2025 г. и 290 млрд. долара през 2035 г.

"В рамките на определен район на града, клиентите ще имат възможност да поръчат автоматизиран споделен автомобил чрез смартфона си. След това автомобилът автономно ще стигне до местоположението на потребителя", посочват от "Даймлер" и допълват: "Идеята е, че превозното средство трябва да дойде до водача, а не обратното."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини