Лоши новини: TRAPPIST-1 не е извънземният рай, на който се надявахме

Смяташе се, че отдалечената на 39 светлинни години, новооткрита звездна система близнак на Слънчевата система, състояща се от 7 планети, обикалящи около ултра студеното джудже TRAPPIST-1 ще се окаже обитаема част от вселената с наличие на течна вода и умерени температури.

При по-близко вглеждане обаче нещата се оказаха различни. TRAPPIST-1 предлага толкова променливи условия, че трите подобни на Земята планети или имат чудовищни магнитосфери, или са просто поредните необитаеми светове.

Екип оглавяван от астронома Кристиян Вида от Обсерваторията Конколи в Унгария анализирал моделите на светлината в суровите фотометрични данни от TRAPPIST-1, събрани по време на мисията K2 на космическия телескоп Кеплер.

В период от 80 дни, учените наблюдавали 42 високоенергийни изригвания от TRAPPIST-1, включително 5 отличаващи се с няколко изблика на енергия едновременно.

Най-силното изригване било сравнимо с най-мощното регистрирано някога на Земята. Известното слънчево изригване от 1859, което ако се повтори днес ще унищожи комуникационните системи по света.

По онова време, изригването извадило от строя телеграфните линии, а сиянието било толкова ярко, че събудило златотърсачите в Скалистите планини, карайки ги да се мислят, че е сутрин. Случаят е известен като Карингтънското събитие.

Но ако Земята може да преживее подобни изригвания като Карингтънското събитие, защо същото да не важи за хипотетичните извънземни обитаващи една от трите подобни на Земята планети ?

Първото нещо, което трябва да бъде взето под внимание, е интервалът между изригванията от едва 28 часа. Това означава, че планетите са подложени на почти непрекъсната бомбардировка.

Изследователите смятат, че слънчевите бури предизвиквани от TRAPPIST-1, са стотици хиляди пъти по-мощни от тези на Земята.

На атмосферата биха и били необходими 30 000 години, за да се възстанови от едно от тези мощни изригвания.

Отгоре на всичко планетите в системата TRAPPIST-1 са разположени много по-близо до звездата си.

Непрекъснатите бомбардировки биха унищожили стабилността на атмосферите им, а това изключва вероятността на планетите да се зароди дори примитивна форма на живот.

Надеждното магнитно поле на Земята ни предпазва успешно от слънчевите изригвания, но според учените е малко вероятно планетите около TRAPPIST-1 да разполагат със същия предпазен щит.

Те биха се нуждали от магнитосфери от десетки до стотици гауса. За сравнение магнитното поле на Земята е едва 0.5 гауса.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини