Паскалевци залесиха двора на възрожденската къща на патрона си

Изображение 1 от 6

    Най-малките гимназисти от 8-ми и 9-ти клас на Професионалната гимназия по туризъм „Ал. Паскалев“ в Хасково се включиха в залесяването днес на двора на дома, където е живял техният патрон.

    Девет декоративни дървета -люляк, златен дъжд и шмак украсяват вече пространството на открито пред Паскалевия дом.

    Акцията е съвместна с Държавно горско стопанство- Хасково и Регионалния исторически музей, под шапката на който е обявената за културно-историческа забележителност Пескалева къща.

    Заедно с класните си ръководители Виктор Колянов и Георги Попмарков гимназистите освен, че посадиха дръвчетата, ще се грижат и занапред за тях. Повечето от учениците признаха, че това е и първият им урок как се сади дръвче.

    Един от люляците в земята вкорени директорът на Гимназията Пенка Георгиева под наставленията на Мирослава Милева, която е технолог в Горско стопанство -Хасково. „Традиционно всяка година в седмицата на гората се правят инициативи в гимназията. Днес беше нашият урок на открито. Тъй като нашият патрон е Александър Паскалев, решихме заедно с Регионалния исторически музей и Държавно горско стопанство, които подариха дръвчета, да облагородим именно пространството около една от най-хубави възрожденски къщи, запазени до днес в нашия град. Още повече че по традиция водим всяка година най-малките от гимназистите ни в Паскалевия дом, за да се запознаят на място с живота и дейността на патрона на училището ни“, разказа директорът на гимназията Пенка Георгиева.

    В двора на училището пък ще бъдат засадени фиданки на кестен и червен американски дъб, които също са подарък от Държавно горско стопанство в Хасково. Неговият директор Любомир Илиев, който също се включи в залесителната акция в Паскалевата къща днес отбеляза, че тази година кампанията им в Седмицата на гората е насочена основно към социални заведения и училища. Раздадени са дървета за посаждане от различни видове в Димитровград, Хасково и на няколко кметства.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини