Откриха атмосфера около подобна на Земята планета

Учени откриха атмосфера около подобна на Земята планета за пръв път в историята.

Планетата е известна като GJ 1132b, тя е 1.4 пъти по-голяма от Земята и е отдалечена на 39 светлинни години от нас.

Наблюденията им подсказали, че супер Земята е обвита от гъст слой газове, съдържащи или вода, или метан, или комбинация от двете.

Откриването на атмосфера и характеризирането и са важна крачка напред в опитите ни да открием живот отвъд пределите на Слънчевата система.

Малко вероятно е обаче е планетата да е обитаема, тъй като температурата на повърхността и е 370 градуса по Целзий.

Според Джон Саутуърт – главен изследовател от Университета Кейл, най-високата известна до момента температура, при която животът би могъл да оцелее на Земята е 120 градуса по Целзий.

Откриването на GJ 1132b бе оповестено през 2015. Планетата се намира в съзвездието Вела в южното полукълбо.

Макар размерът и да е сравним с този на Земята, звездата около, която обикаля е далеч по-малка, студена и бледа от Слънцето.

С помощта на Европейската Южна Обсерватория в Чили, учените успели да изследват планетата, като наблюдавали как тя блокира светлината на звездата, преминавайки пред нея.

Различните молекули в атмосферите на планетите, ако такава изобщо същестуват – абсорбират светлината по различен начин, позволявайки на учените да определят химическия им състав, докато те преминават пред звездите си.

Наблюдението на GJ 1132b подсказва, че тя има по-плътна атмосфера, съдържаща пара и/или метан.

Възможно е да се касае за водна планета с атмосфера от нагорещена пара.

И макар да е малко вероятно каквато и да е форма на живот да оцелее на планетата, откриването на атмосфера е окуражаващо.

“Открихме, че планети обикалящи около по-малки звезди биха могли да имат атмосфера, като се вземе под внимание колко много такива планети съществуват във Вселената, сега изглежда далеч по-вероятно на една от тях да има живот”, казва Саутуърт.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини