Над 160 жени се прегледаха за рак на гърдата в РЗИ – Смолян

Изображение 1 от 2

    Над 160 жени се прегледаха за рак на гърдата в рамките на инициативите на РЗИ
    за отбелязване Световния ден на здравето. Безплатните прегледи продължиха три дни, а изследването извършиха д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова от МЦ „Александровска” ЕООД. Според тях профилактичните прегледи снижават рязко риска от това заболяване.
    През 2015 година болните от рак на млечната жлеза жени в област Смолян са били 680. От тях  новооткритите са 59. Благодарение на профилактиката се наблюдава снижаване на заболеваемостта, защото когато се открие навреме, заболяването е лечимо в 97 % от случаите. Всички жени са изложени на опасност от развитие на рак на гърдата, но има определени фактори, които увеличават допълнително риска.
    По-голям риск има при жени, които вече са боледували от рак на гърдата, които имат близки с това заболяване, жени на възраст над 40 години, жени, които са родили първото си дете след 30 години или въобще не са раждали, които приемат противозачатъчни медикаменти повече от пет години, които консумират големи количества алкохол, както и жени които имат киста в гърдата.
    Профилактиката е единствената възможност за ранно диагностициране и лечение, казват още специалистите.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини