Какво подхранва разводите

За последните 40 години броят на разводите е скочил над три пъти. Тенденцията показва, че връзките се изхабяват много по-бързо и се захвърлят със замах, също както се сменя местоживеене или работа. Очаква се социалното явление, което е разводът, да се задълбочи. Около над двадесет на хиляда брака се разпадат официално през 4-тата година, като липсва статистика относно раздели при фактически съжителства (които също са вид семейно отношение), а американците твърдят, че 1/3 от браковете се разтрогват.

Тенденцията показва, че брачните отношения губят популярност и сила, превръщайки се в отживелица. Това често води до бързо разпадане на вече създадени семейни групи и емоционални травми за техните членове.

Сред най-честите причини за развод са изневяра, финансови проблеми, емоционални въпроси (отдалечаване на партньорите един от друг, разочарования от неизпълнени ролеви очаквания, различни цели в развитието). Разводите най-често са плод на дълго нагнетявано напрежение, което приключва трагично за институцията на брака, като са начин да се освободи натрупаният негативизъм и да се изведе личността от отношение, което се усеща като свръхнатоварващо.

В средите на специалистите има неписано правило, гласящо, че в повечето случаи мъжът се развежда със семейството, а жената с мъжа. Най-често жените искат да приключат взаимодействията с разочаровалите ги господа. А те от своя страна желаят да приключат със семейните отношения, дори отричат брачните такива като символ.

След развода при жените се появяват невротични състояния 3 пъти по-често отколкото при господата, статистиката говори за по-често боледуване, депресивност и смъртност в първите 2 години след разтрогване на съюза. Наблюденията на консултантите гласят, че младостта и несериозното отношение, общо инфантилното поведение и лекомислеността относно брака вдигат процента на провалени семейства.

Домакинствата, съставени от хора, израснали с разделени родители, се разпадат по-лесно. Освен че са по-склонни на подобни действия, ако и двамата са имали такава съдба, те преживяват по-леко събитието.

Дългото ухажване води до по-редки разводи. Цифрите сочат, че колкото по-дълго се опознават партньорите, по-малка е вероятността да разрушат семейството си. Подобни твърдения лежат на теорията, че дългото опознаване дава време на човека да привикне към общуването, мотивирането, и маниера на партньора.

Много са факторите, които намаляват вероятността от разтрогване на брачни отношения, сред тях е религиозната вяра (защото няма религиозно учение, насърчаващо унищожаване на семейни единици), отглеждането на няколко общи деца (това прави партньора по-ценен), емоционалната подкрепа, искреността (при споделяне на лична история, планове и емоции).

Въпреки това се случва човек да е част от отношения, които по-скоро му вредят, и да не вижда възможност, в което бракът продължава съществуването си. Дали ще работим за брака си, или бавно ще подхранваме развода, е личен избор, важното е и двамата, от които зависи, да работят за целта.

Източник: framar

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини