Започва Страстната седмица

Страстна седмица (Седмицата на страданията) е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим и завършва с неговото възкресение (Великден). Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

Седмица на страданията
На старобългарски страст означава страдание. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени страстна седмица. Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен велик. Ето какво се случило, според Бибилята, във всеки един от тях.

Велики понеделник
Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Той изгонва търговците от храма, който трябва да е дом за молитва, а не продавалник.

Велики вторник
Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Разказва притчата за 10-те мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Прави пророчества за съдбата на Йерусалим.

Велика сряда
Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда Тайната вечеря с Апостолите, по време на която им казва, че един от тях ще го предаде. Юда излиза и го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

Велики четвъртък
Произнесена е смъртната присъда на Исус Христос, плат Понтийски я потвърждава. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), той е разпънат.

Разпети петък
Денят на великите страдания на Исус. Наричан е Велики петък и Разпети петък. Христос приема смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат. Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Станало слънчево затъмнение и земетресение.

Велика събота
Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Мария и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Великден
Приключват страданията на Христос (Страстите Христови).

Светлото Възкресение
В последния ден от Страстната седмица - неделя, наречен Великден, е светлото възкресение на Христос. Службата започва през нощта. Неделният ден е "започнал" от залез слънце на съботния ден. След полунощ свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкресъл.

В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин:

- Първите 3 дни (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер

- На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца

- На Разпети петък се ходи на църква и се минава под масата 3 пъти за здраве

- На Велика събота се месят и пекат обредните великденски хлябове

От Лазаровден до Томина неделя (неделята след Великден) не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини