Единственият люспест бозайник на планетата (видео)

В света няма друг бозайник като дървесния мравояд. Покрит като влечуго с люспи, които го защитават от хищници в природата, панголинът се свива на топка, когато е застрашен. За съжаление, тази тактика не успява да го защити от хората. Суеверия за недоказани лечебни свойства на люспите на мравояда, както и популярността му в незаконната търговия с домашни любимци оказват сериозно влияние върху популацията в световен мащаб. Днес той е застрашен вид.

Търдите, препокриващи се люспи са от кератин (както човешките нокти и коса) и когато панголинът се свие на кълбо, покривайки с опашка главата си, той се превръща в непробиваема бронирана топка. Люспите имат остри като бръснач ръбове и когато е наежено животното може да причини сериозни порезни рани. Бронята на панголина съвсем не е лека - тя съставлява 20% от теглото му.

На големина различните видове люспеници достигат от 30 см. до 1 м. дължина на тялото (без опашката), като женските са малко по-дребни от мъжките. Панголините имат остро обоняние и еластичен език, което е важно за намирането на храна - мравки и термити.

Във видеото очарователното 6-месечно бебе пaнголин се вози на опашката на майка си, както правят обичйно представителите на вида.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини