РЗИ, ВиК и Община ни убеждават, че водата в Първомай не е опасна

Няма опасност за населението в Първомай, е убедена д-р Цвета Иванова от Радиационен контрол към РЗИ - Пловдив.

Във връзка с писмата, които предупреждават, че има три тръбни кладенеца, които са замърсени с уран, д-р Иванова обясни, че това са писма за потенциална опасност, а кладенците са игнорирани от водоснабдяващата система.

От разговора по телефона стана ясно, че от 2015 година мониторинг за наличие на уран се извършва всяка година. Тя не даде конкретни стойности от направеното изследване, но обясни, че замерванията не са на изхода на чешмите. Освен това, резултатите са гранични.

Намереният уран е естествен, а не е обогатен и не е опасен за здравето на хората.

Кметът на общината Ангел Папазов обясни, че в администрацията сведения и конкретни данни за замърсявания не се получават. След като е бил уведомен, че има повишени нива на уран е потърсил контакт с ВиК, за да бъдат взети мерки. Оказало се че, ВиК са получили писмото ден по-рано и към този момент кладенците вече са били изолирани.

Няма опасност за населението - убедени са и от здравно техническа експертиза към РЗИ – Пловдив. Откъде се е получило замърсяването има само предположения, които всеки първомаец знае - съществуващите залежи на уран и опитите преди години да бъде добиван в околността.

Басейнова дирекция обещаха да предоставят данните от последния мониторинг.

Ресорният заместник- кмет Ружди Салим също каза, че водата може да се използва за миене, готвене и пиене без проблем

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Мо
    МОНИТОРИНГ
    12 0
    13:21, 18 апр 2017
    Изнесете данните от пробите на водата в цифри и по дати на вземане от всеки кладенец поотделно! Другото е приказки ала-бала!
  • 2
    Ме
    Менделеев
    2 -4
    13:29, 18 апр 2017
    Юруш АТАНАСЕ къде си давай хвани ги всички отговорни че нещо май искат да се измъкнат. Фатай самолета или на кънчо фърчилото и отивай директно в страсбург и почвай да ги съдиш ама така хубаво да ги осъдиш мамата им разкатай на тия ОТРОВИТЕЛИ. Не губи време АТАНАСЕ действай че май никой не ще да поема отговорност пред теб пред децата ти внуците ти правнуците ти и поколения напред така чак до стар трек. Май на никой не му се иска да му тежи на съвеста АТАНАСЕЕЕ АТАНАСЕЕ. Видя ли ся кво стана не сме си отровени часовника тиктака а държавните органи ни казват да пием и да се веселим и да си светим в тъмното.
    • Мо
      МОНИТОРИНГ
      5 0
      14:01, 18 апр 2017
      От такива безсмислено многословни дрънканици (твоите и на въпросния Атанас) няма нужда. Само конкретни ясни въпроси, предложения и действия са от значение. Така, че айде млъкни си, ако не си способен на нещо повече!!!
  • 3
    Ат
    Атанас А.
    3 -1
    15:00, 18 апр 2017
    Отговор НА МОНИТОРИНГ .По данни на НСИ ,Първомай е 12533 жители към 15.03.2015 г. Двама ,че дори и 20 (действителни или фалшиви) сте без значение другарко/другарю. Виждаш ли разликата? Схващаш ли какво искам да ти кажа? Това ,че все още не са се престрашили ,не означава ,че не виждат истината.Кой е искрен и кой пише нелепици. В статията виждам имена и това ме удовлетворява до някъде.
    • Мо
      МОНИТОРИНГ
      2 0
      23:02, 18 апр 2017
      В статията има само едно съществено изречение и то е: "Басейнова дирекция обещаха да предоставят данните от последния мониторинг." Всичко друго е бля-бля без нужната тежест. Научи се да бъдеш конкретен другарю Атанасов! Ако имаш излишна енергия за употребяване, опитай се без излишен патос да се бориш по-скоро да се покажат на бял свят данните от последния мониторинг. И запомни ли - от Басейнова дирекция! А ако искаш да постигнеш нещо повече - бори се да получиш данните и от предходните мониторинги. Може пък цифрите да ни изненадат в една или друга посока.
  • 4
    Не
    незнайко
    3 0
    08:15, 19 апр 2017
    Лъжат. Тукашната простотия винаги е на макс. До насиране.
  • 5
    Iv
    ivan
    1 0
    10:13, 19 апр 2017
    затовали мирише питейната вода в с,Езерово сондажа 3,метра от реката а от сондажа на с,Бяла река водата е мазна
  • 6
    Aтанасов Атанас Грозев
    0 0
    15:25, 19 апр 2017
    В статията има само едно съществено изречение и то е: "Басейнова дирекция обещаха да предоставят данните от последния мониторинг." Това е същественото за тебе от всичко написано :ОБЕЩАХА ?Несериозно е от твоя страна.Не е само едно същественото ,и съм бил винаги конкретен. Имената с които застават отговорните лица като д-р Цвета Иванова от Радиационен контрол към РЗИ - Пловдив и заместник кмета Ружди Салим все пак е нещо.По този начин всички ангажирани с проблема и дали становища дори и по този начин ,носят най малко морална отговорност. Ако казаното от тях не отговаря на действителността ,или с други думи ,излъжат когато се установи заблудата ще им бъде търсена отговорност персонално.Дори и след години. За това беше важно да се побутнат, за да се ангажират все пак с отговори.За пореден път Ви моля,дайте да не превръщаме толкова сериозни неща в махленска разправия кой какво казал и какво не. Нека бъдем заедно за да постигнем нужното. Колкото повече сме ,резултата ще бъде по добър.Всички трябва да имаме нужната енергия в този момент. Никакъв патос не е това ,а нормална човешка реакция.Как да го кажа по друг начин.Нито крещя ,нито обиждам,или обвинявам.Ако има нещо нередно ,има кой и къде да търси отговорност. В случая всичко има смисъл.А най големия е в това да кажем ,че не сме безформена маса.В репортаж на БТВ се изнесе информация ,че Уранът във водата е открит преди седмица при рутинен анализ от специалисти на ВиК. Т.е. преди седмица.Какво събитие ,от какъв характер,трябваше да се случи за да се размърдат тези от които трябва да знаем какво се случва в града ни и с нас. "Уранът е открит при рутинна проверка на ВиК - Пловдив. Пробите са взети на 13 април, а водата от кладенците е спряна ".Вчера беше 18.04.2017г. Изводите за смисъла,енергията и някои други ,оставям на Вас.
Последни новини