Кръв от човешка пъпна връв регенерира мозъците на възрастни мишки

Учени възстановиха спомените и способността за учене на възрастни мишки, като инжектираха мозъците им с кръв от човешка пъпна връв.

Предишно изследване демонстрира, че кръвта на тийнейджърите подмладява възрастни мишки, новото обаче сочи, че кръвта от пъпната връв има още по-мощен ефект.

Изследователите предполагат, че един ден свойствата на пъпната връв ще се използват за забавяне на нервната дегенерация и при хора.

Изследването е вълнуващо защото демонстрира подценявания потенциал на кръвта и плзамата за предотвратяване разрушителния ефект на стареенето.

В рамките на изследването, учените взели кръв от хора на различна възраст: пъпна връв от бебета, младежи на възраст 19-24 години и хора на възраст между 61 и 82 години.

Екипът инжектирал плазмата от кръвните проби във възрастни мишки.

Животните инжектирани с плазма от пъпна връв започнали да се справят по-добре в поведенческите тестове, в сравнение с връстниците си, паметта им също се подобрила.

Отново започнали да си правят гнезда – умение, които възрастните животни обикновено губят.

На клетъчно ниво, изследователите наблюдавали увеличена активност в хипокампуса – областта от мозъка отговорна за ученето и спомените и една от първите засегнати с напредване на възрастта.

Подобни, но далеч по-малко впечатляващи били резултатите на мишките, инжетирани с плазма от младежи на възраст 19-24 години. При третата група, получила плазма от възрастни хора, не били наблюдавани подобрения.

Изследването подкрепя серия от предишни публикации, според които някакво подмладяващо вещество в човешката кръв намалява или губи ефекта си с напредване на възрастта. Това означава, че един ден бихме могли да го използваме за предотвратяване разрушителния ефект на годините върху мозъка.

Един от най-новите кандидати за тази тайна съставка против стареене е протеинът TIMP2, учените открили необичайно високи нива на протеина в кръвта от пъпната врав, в сравнение с кръвните проби от по-възрастните.

Предишни изследвания върху кръвта на млади мишки, също откриха доказателства, че протеинът GDF11 проявява сходен подмладяващ ефект.

Проблемът е, че учените все още не знаят по какъв начин работят протеините.

Някои изследователи обаче са скептично настроени – Роб Хауърд от University College в Лондон заявява, че това което учените са научили от изследванията върху Алцхаймер е, че “почти всичко е ефективно при животните, нищо до момента не е проработило при хората”.

В момента в Станфордския университет се провежда клинично изпитване, което трябва да установи ефекта на кръвта извлечена от хора под 30-годишна възраст при пациенти с Алцхаймер.

Редица стартъпи също прибират безумни суми от доброволци, за да ги инжектират с кръвта на млади хора, макар до момента да липсват доказателства, че методът е ефективен.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини