Сибирската врата към подземния свят разкри древна гора

Не е тайна, че замръзналата земя в Сибир напоследък става все по-нестабилна. Понякога в нея съвсем неочаквано се образуват огромни дупки, на места тундрата буквално пружинира под краката ви.

Новопроведено изследване разкри, че един от най-големите кратери в региона, известен сред якутинци като “Врата към подземния свят” се разраства толкова бързо, че разкрива отдавна погребана гора и тела на животни датиращи от преди 200 000 години.

Кратерът Батагайка официално се нарича термокарст.

Пропаданията на земни маси в Сибир зачестяват напоследък, но изследователите смятат Батагайка за нещо като аномалия, тя се намира на 660 км североизточно от местната столица Якутск.

Кратерът е не само най-големия по рода си – с дължина от близо 1 км и дълбочина от 86 метра, но продължава да се разраства.

Изследователи от Института Алфред Вегенер в Германия разкриха, че главната стена на кратера е нараствала средно с по 10 метра на година през последното десетилетие. В по-топлите години бил отчетен ръст от около 30 метра.

Очаква се през идните месеци страничната стена на кратера да достигне съседна долина, тъй като температурите в северното полукълбо се покачват, а това би могло да ускори свличането на земни маси.

Това са лоши новини за климатичните промени. Кратерът започна да се образува след изсичане на голяма част от гората през 60-те години.

Тъй като вече нямаше какво да предпази земята от топлите лъчи на слънцето, тя започна да се затопля по-бързо от преди, ледът се разтопи и предизвика свличане на земни маси. Големите наводнения през 2008 само влошиха проблема и увеличиха размера на кратера.

Нестабилността на региона е опасна не само за местните, съществуват опасения, че с нарастване на кратера, въглеродният диоксид съхраняван в почвата в продължение на хиляди години, ще се освободи в атмосферата.

Количеството на съхранявания в замръзналата почва въглероден диоксид е сравнимо с това в атмосферата.

Продължаващото топене на кратера ще освободи парниковите газове в атмосферата и ще допринесе още повече за глобалното затопляне. Затоплянето предизвиква още затопляне. Подобни явления вероятно се проявяват и на други места.

Новините обаче не са само лоши. Публикувано миналия месец изследване твърди, че разкритите слоеве земна маса, биха могли да ни дадат информация за климата през последните 200 000 години.

Този факт е в допълнение към съхранените останки от отдавна погребаната гора, древните полени и дори замръзнали останки от овцебик, мамут и кон на 4 400 години.

Разкритите седименти ще позволят на учените да разберат повече за това как се е променял климата в Сибир в миналото и евентуално да предскажат как ще се промени в бъдеще.

Макар голяма част от планетата да е преминала през периоди на затопляне и захлаждане през последните 200 000 години, за климата в Сибир се знае много малко.

Според учените последния път, в който Сибир е ставал свидетел на подобни свличания на земни маси, е бил преди около 10 000 години или в края на последния ледников период.

Днешните нива на парникови газове в атмосферата са далеч по-високи от онова време – 400 части на милион, в сравнение с 280 части на милион, регистрирани в края на ледниковия период.

Кратерът Батагайка включва 2 богати на дървесина слоя, които подсказват, че климатът по онова време е бил малко по-топъл от днешния.

Един от дървесните слоеве се простира върху ерозирала повърхност, която вероятно се е размразила при затопляне на климата.

Ако учените използват тази информация, за да разберат какво се е случило в Сибир при последното топене на замръзналата земя, може би ще успеем да се подготвим по-добре за следващия път, когато сме изправени пред подобни събития.

За целта обаче са нужни повече изследвания, разкритите седименти все още не са точно датирани.

Основна задача на учените е да определят дали климатичните промени през последната ледникова епоха в Сибир, са се характеризирали с периоди на затопляне и захлаждане подобно на Северноатлантическия регион.

Източник: sciencealert.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини