Масло от тамян лекува мигрена, депресия, тревожност и дори рак

Маслото от тамян е известно като Краля на маслата и определено заслужава титлата си. Тамянът има богата история в производството на ценно етерично масло. Той е използван от вавилонците, асирийците и египтяните в религиозни церемонии и като смола в балсами и мехлеми. Разбира се трима мъдреци поднесли тамян на бебето Исус като дар.

Тамянът се добива от растението Босуелия, извлича се от кората на дървото. Млечно белият сок бързо се втърдява до смола, а след това се изстъргва от дървото под формата на крушовидни капчици. Цветът и качеството на смолата варират в широки граници – от най-високото качество (изчистен, сребрист цвят) до най-ниското ( с кафяво жълт оттенък).

Днес етеричното масло, добито чрез парна дестилация на смолата е широко използвано и притежава терапевтични свойства

Маслото от тамян се използва за следното:

1. Прилага се при рани, ожулвания и изгаряния.

За по-голям ефект, първо нанесете слой лавандулово етерично масло, а след това масло от тамян. Комбинацията от двете е удивителна, що се отнася до лечението на рани.

2. Неврологични заболявания

Маслото от тамян е изключително полезно за нервната система. То подпомага функцията на централната нервна система. Избистря мисълта и балансира емоциите.

3. Лечение на белези

Смесете 2-3 капки масло от тамян с кокосово масло и нанесете върху кожата.

4. Подсилва имунната система

Втрийте няколко капки в основата на пръстите на краката всеки ден, за да подсилите имунната си система. Бихте могли да разпръснете аромата му у дома си или спалнята през нощта.

5. Намалява стреса и тревожността

Маслото от тамян ви отпуска и ви кара да се чувствате спокойни. Просто втрийте няколко капки смесени с друго етерично масло във врата си, когато сте стресирани.

6. Хормони и памет

Тамянът балансира хормоните и подобрява паметта.

7. Подмладява кожата

Смесете няколко капки масло от тамян с друго етерично масло и нанесете върху кожата. Може да добавите няколко капки масло от тамян и в лосиона, който ползвате ежедневно.

8. Облекчава напрежението в главата

Тамянът облекчава болката и напрежението.

9. Отпушва порите

Добавете 6 капки в купа с гореща вода и се наведете към нея като покриете главата си с кърпа, за да задържите парата. Вдишайте изпаренията поне 5 минути, ако е небоходимо добавете още гореща вода. Внимавайте да не се изгорите. Водата трябва да е гореща, а не вряла.

10. Облекчава сърбежа

Една-единствена капка нанесена върху засегнатата област ще предизвика незабавно облекчение.

11. Облекчава болката в ставите и отоците

Смесете с друго етерично масло и втрийте в ставите вечер преди лягане или през деня.

12. Изчиства проблемната кожа

Втрийте една капка върху проблемните участъци.

13. Релаксация

Добавете 5-6 капки в дифузера и вдишайте маслото, за да отворите сетивата си и да създадете успокояваща атмосфера. За да подобрите настроените си, използвайте няколко капки като парфюм.

14. Отстранява бенки и брадавици

Нанасяйте по една капка масло от тамян 3-4 пъти дневно, докато изчезнат.

15. Подобрява зрението

Поставете 1-2 капки в ръката си, натопете показалеца си в маслото и след това разтрийте слепоочията. Това ще направи зрението ви по-ясно и ще подобри фокуса.

16. Отстранява неприятните миризми

Добавете няколко капки в малка купа с вода и стаята ще започне да ухае по-приятно.

17. Устна хигиена

Маслото от тамян е полезно при лош дъх, зъбобол, кариеси, афти и други инфекции. Смесете със сода и кокосово масло, за да си направите паста за зъби.

18. За по-добър сън

Разпръснете аромата на масло от тамян в спалнята, той ще забави дишането ви, ще облекчи нервното напрежение и тревожността. Ще спите като бебе !

19. Усилва ефекта от другите етерични масла

Слой масло от тамян нанесен върху други етерични масла, усилва свойствата им и ги кара да проникнат по-дълбоко в кожата.


Източник: healthy-holistic-living.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бл
    благодаря ви
    11 0
    15:44, 21 апр 2017
    Много ми беше полезно и интересно. Искам да помоля за повече такива материали.
Последни новини