Мъск обеща съвместна телепатия - след 8 години

В интервю за сайта Wait But Why ръководителят на компаниите Tesla Motors и SpaceX Илън Мъск съобщи нови и твърде интересни подробности относно новосъздадената компания Neuralink, разработваща технологии за включване на човешкия мозък към компютър.

През следващите четири години Neuralink възнамерява да предложи на пазара медицински продукт, предназначен за хора със сериозни травми на главния мозък, получени от инсулт, онкологична болест и други.

Мъск каза:

"Ако трябва да обясня самата концепция, бих казал, че това на практика ще бъде съвместна телепатия"

На една от технологичните конференции миналата година Мъск заяви, че бързото развитие на изкуствения интелект и машинното обучение ще доведат до появата на високотехнологични разумни машини, с които хората ще мога да живеят съвместно само ако използват специални невроинтерфейси.

Специалистите считат, че Neuralink е най-фантастичният проект от всичките проекти на Илън Мъск, като дори и идеята за покоряването на космоса с помощта на SpaceX, не изглежда толкова амбициозна.

Мъск обаче, вижда нещата по по-практичен начин.

"В главите ни постоянно се намират мисли и понятия, които мозъкът е принуден да компресира, за да се адаптира до невероятно бавните канали за обмен на данни, каквито са речта или машинописа. Ако имате два интерфейса за включване към мозъка, става възможно да се създаде директен канал за некомпресирано взаимодействие с друг човек"

Мъск добави, че за създаването на невроинтерфейси за обикновени здрави хора ще са необходими от 8 до 10 години.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини