Нова следа за произхода на хобитите от Флорес

Учени от Австралийския национален университет публикуваха  резултатите от изследването си, според което човекът от Флорес  (Homo floresiensis) е произлезъл от общия ни прародител Homo habilis, а не от Homo erectus, както се предполагаше досега..

Изследователите са анализирали морфологичните характеристики на черепа, челюстите, зъбите, ръцете и рамената на флореските хобити, Те установили, че хобитите са по-примитивни от Homo erectus - прекият прародител на съвременния човек. Според изследването флореските хора са роднини на Homo habilis, живял преди повече от два милиона години.

Възможно е Homo floresiensis да се е появил за първи път в Африка и после да е мигрирал в Индонезия или общият прародител на хобитите иHomo habilis да е напуснал Африка и след това да е дал началото на флореските хора.

Останките на Homo floresiensis бяха открити през 2003 год. в Индонезия на остров Флорес. Възрастта им е 13-95 хил. години. Флореските хора са били ниски на ръст - околло 1 метър, а мозъците им - три пъти по-малки от тези на съвременните хора. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини