Почина Робърт Пърсиг, авторът на "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"

Робърт Пърсиг, авторът на влиятелния през 70-те години роман "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет: Изследване на ценностите", почина на 88 години в пнеделник, съобщи неговият издател.

Питър Хъбард от "Уилям Морой енд Ко" зави, че съпругата на писателя Уенди е тпотвърдила, че той е починал в дома им в щата Мейн след продължително боледуване.

"Дзен и..." излиза от печат през 1974г. и бързо става бестселър, след като повече от 100 издатели отказват да я публикуват. В романа се разказва за баща и син, пътуващи с мотор през Западните щати, и в които има размисли за смисъла на живота и невидимата тъкан, която обединява всичко. Романът е с автобиографични елементи и има препратки към момента, когато Пърсиг е дигнастоциран с шизофрения.

Книгата е определена от критиката за една от най-значимите творби в американската литература.

Роден в Минеаполис, писателят е с особено висок индекс за интелигентност и завършва гимназия на 15 години. След това се дипломира във философски факултет и работи като инструктор по английски преди да бъде настанен в болница в началото на 60-те години с психично заболяване.

Философските му размисли и личният му опит от тези години, включително пътуване през западната част на САЩ с мотоциклет с големия му син Кристъфър, залягат в основата на "Дзен и...".

Пърсиг писа 17 години продължението "Лайла" преди да го публикува през 1991г.

В продължение на 30 години писателят живя в Саут Беруик, щата Мейн, има две деца и трима внуци.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини