Министър Седларски: IT секторът вече осигурява 4,5% от икономиката ни

„България е дом на една растяща и интересна за целия свят стартъп екосистема и общност. Не случайно България през последните години е в „топ десет“ на международни класации, които се отнасят за привличане на стартъп бизнеси в България, за привличане на аутсорсинг индустрии и рисков капитал в тези нови прохождащи производства“. Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски по време на откриването на Webit 2017 г. - форум за технологии, иновации и инвестиции.

Сред официалните гости бяха президентът на България Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), министри, дипломати и др. Осмото издание на Webit се провежда с подкрепата на Министерство на икономиката чрез Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българска агенция за инвестиции.

По време на форума министър Седларски подчерта, че България, която има десетилетен опит в електрониката, в развитието на информационните и комуникационните технологии, днес може с гордост да заяви, че стъпвайки върху своя опит и използвайки своя потенциал има един работещ, растящ, ориентиран към износа сектор на информационните и комуникационните технологии.

По време на събитието министърът на икономиката акцентира върху това, че през последните години България се развива като перспективна дестинация за инвестиции в ИТ и аутсорсинг индустрията.

Президентът на България Румен Радев призова участниците на тазгодишното издание да потърсят отговорите и на въпроса, какво ще се случи с човека в днешния дигитален свят.

По време на откриването г-жа Йорданка Фандъкова представи София като град, който има възможности и ресурси, както и воля да се развива като дигитална столица на новите пазари.

Тя подчерта, че единствено чрез координирани политики и ефективно партньорство между институциите, бизнеса, науката и гражданските организации София ще изпълни потенциала си да бъде дигитална столица на региона.

В рамките на форума с видео обръщения към публиката се включи министърът на науката и технологиите на Китай д-р Уан Ганг и вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини