Свързвани с Русия хакери са нападнали кампанията на Макрон

Кампанията на Еманюел Макрон – фаворитът на президентските избори във Франция, е била нападана от групировка за кибершпионаж, смятана за свързана с руското военно разузнаване.

Това твърди компанията за сигурност Trend Micro, цитирана от агенция "Ройтерс". Неин анализатор е открил доказателства, че хакерската група Pawn Storm е нападнала кампанията на Макрон с фишинг атаки и е опитала да инсталира зловреден софтуер на сайта му.

Дигиталните следи, оставени от хакерите, са подобни на тези, открити след нападенията срещу Националния комитет на демократическата партия и кампанията на Хилъри Клинтън. Техниките пък са били срещани в атаките срещу партията на германския канцлер Ангела Меркел през април и май миналата година.

Русия отрича да има каквато и да е връзка с нападенията срещу кампанията на Макрон. Експерти по сигурността сочат, че Pawn Storm обикновено изчаква известно време, преди да разпространи откраднати документи и че дори да разполага с такива за Макрон, едва ли ще повлияе на балотажа на 7 май.

Говорител на френската агенция за киберсигурност ANSSI потвърди за атаките, но отказа да коментира дали става въпрос за свързана с Москва организация. "Това, което можем да установим, е, че става въпрос за класическа операция на Pawn Storm. Въпреки това няма да приписваме вина за нападението, защото лесно можем да бъдем манипулирани и нападателите могат да прехвърлят отговорността на другиго".

Групата, известна като Pawn Storm, е едно от най-старите хакерски движения, които още са активни. Тя действа още от 2004 г., нападайки военни и дипломатически институции на САЩ и съюзниците им. Според експертите е създадена в Русия.

През 2015 г. тя успя да получи достъп до някои компютри на Бундестага, това бе първата документирана нейна атака срещу Германия.

Групата често извършва сложни и едновременни нападения срещу корпоративните и личните имейли на целите си. Практиката на хакерите е да създават фалшиви сървъри, на които събират данните, откраднати от личните имейли.

Сред целите ѝ са били НАТО и държавите - членки на алианса, САЩ, руски дисиденти и противници на Кремъл, руски граждани, украински активисти, медии и държавни институции, както и правителствени сайтове на Полша, френската телевизия TV5Monde, както и холандската комисия, която разследва свалянето на полет MH17 над Украйна през 2014 г. 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини